BUGPOLIS [1] - De verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden ("..wat er ook gebeurt") overweegt bedrijven de mogelijkheid te bieden zich in te dekken tegen schade door de millennium-bug. Woordvoerder Dreteler zegt tegenover InfoWorld Nederland dat de verzekeraar een dergelijk product in onderzoek heeft. De belangstelling voor een millennium-polis lijkt gering. "Er heeft nog niemand gevraagd naar een dergelijke verzekering. En wij hebben toch de nodige IT-bedrijven in onze klantenkring", meldt makelaar Guis & Partners in de jongste editie van Infoworld.

BUG-POLIS [2] - Franse bedrijven met 'millennium-vrees' kunnen zich al wel verzekeren voor de eventuele gevolgen van computerstilstand na 31 december 1999. Axa Global Risk biedt tegen een hoog tarief een Dat+net.2001 aan. Daarvoor komen alleen ondernemingen aan aanmerking die zich vantevoren hebben onderworpen aan een onderzoek door de verzekeraar. En Axa Global Risk vergoedt alleen de schade aan data die door de 2000-bug beschadigd of verloren raakt. Investeringen in oplossingen voor het millennium-probleem worden met de polis niet voorkomen.

OVERGANG - TransCentury File Age is een applicatie van Platinum, een Amerikaanse ontwikkelaar van systeembeheersingsoftware en programmeergereedschap. TFA kan worden gebruikt om de millennium-vaardigheid te testen van databases voor DB/2, IMS, VSAM en MVS-mainframes. De software houdt bij het beproeven van databases rekening met realistische factoren als werkschema's, vakanties, rapportage-eisen e.a. Een licentie voor TransCentury File Age komt op 40.000 dollar per computer.

OUD GELD - Eén van de mensen die munt slaat uit de 'millennium-crisis' is een oude bekende in de computerwereld: Bob Bremer. Deze IBM-programmeur staat bekend als de bedenker van de ASCII-code en de 'escape sequence' die laserprinters bestuurt. Bremer – al ruim met pensioen – is onlangs zijn eigen bedrijf begonnen: B.M.R. Software. Belangrijkste product van B.M.R. is Vortex 2000, een millennium-fixer die de aandacht heeft getrokken van het telecombedrijf Bell Atlantic in de Verenigde Staten. Bremer voorspelde in de zeventig jaren al de problemen die zich nu aan het eind van de 20ste eeuw dreigen voor te doen. Volgens hem hadden de Cobol-programmeurs destijds met gemak datumvelden kunnen creëren van vier cijfers. Dat ze het niet deden vindt de nu 77-jarige Bremer niet echt erg.

--------------------------------------------------------------------

In DeBug bericht WebWereld regelmatig over de 'millennium-bug', het verschijnsel dat veel computers het jaar 2000 zullen aanzien voor 1900 omdat programmeurs de datum hebben beperkt tot de laatste twee cijfers van een jaartal.