In twee jaar tijd is het aantal bekende gevallen van identiteitsdiefstal met 52 procent gegroeid van 161.896 in 2002 tot 246.570 in 2004. Dit blijkt uit cijfers van de Federal Trade Commission. Het herstellen van de gevolgen is een tijdrovend en complex proces.

Volgens de Amerikaanse krant USA Today hebben daarom diverse werkgevers besloten een collectieve verzekering voor de werknemers af te sluiten en deze als secundaire arbeidsvoorwaarde aan te bieden. Behalve het vergoeden van de schade zorgt de verzekeraar er ook voor dat allerhande administratieve zaken worden afgewikkeld. Dat laatste vinden ondernemers belangrijk, omdat de productiviteit van de medewerkers niet afneemt.

Omdat de kosten van de verzekering afhankelijk van de gekozen dekking variëren tussen 1 en 50 dollar per werknemer per jaar, is het voor veel bedrijven aantrekkelijk het pakket aan te bieden. Volgens USA Today verwachten de werkgevers dat in geval van identiteitsdiefstal de productiviteit minder onder de gevolgen te lijden hebben.