Bibliotheken die wel met de ict-reuzen samenwerken, moeten akkoord gaan met bepaalde voorwaarden, meldt de New York Times. Zo mogen de gescande versies van hun boeken van Google en Microsoft niet beschikbaar zijn voor andere commerciële zoekdiensten. De non-profitorganisatie Open Content Alliance, opgezet door Brewster Kahle die in 1996 tevens het Internet Archive heeft opgericht, wil het boekenbezit juist voor iedereen beschikbaar te maken.

Onder de bibliotheken die wel met Google samenwerken zijn de bekende New York Public Library en de universiteitsbibliotheken van Michigan, Harvard, Stanford en Oxford. Google verwacht de komende tien jaar 15 miljoen boeken uit hun collecties te scannen. Het internetbedrijf betaalt de bibliotheken hiervoor, terwijl het medewerkende bibliotheken aan de Open Content Alliance juist geld kost om een boek te scannen. Deze kosten - ongeveer 30 dollar per boek - worden gedekt door sponsors en organisaties.

Het verzet tegen de scandiensten van Google en Microsoft komt onder meer van de Boston Public Library en de Smithsonian Institution. Hoewel Google miljoenen boeken beschikbaar kan maken voor alle internetgebruikers vrezen sommige bibliothecarissen en wetenschappers de gevolgen van een monopoliepositie op gescande boeken.

Vorige maand meldde het Boston Library Consortium van negentien wetenschappelijke bibliotheken in New England te gaan samenwerken met de Open Content Alliance. Zij beginnen met het digitaliseren van 34 miljoen boeken waarvan het copyright is verlopen. "We begrijpen de commerciële waarde van Googles dienst, maar willen ons materiaal zo kunnen verspreiden dat iedereen ervan profiteert", meent Bernard A. Margolis van de participerende Boston Public Library.

Verschillende Amerikaanse bibliotheken werken zowel samen met Google als met de Open Content Alliance. Laatstgenoemde organisatie richt zich op rechtenvrije boeken, grotendeels van vóór 1922. Google scant ook boeken waarop nog copyright zit, maar zet de volledige tekst daarvan niet online en geeft uitgevers de mogelijkheid niet mee te werken.

Net als Yahoo en Adobe is ook Microsoft sinds de start in 2005 aangesloten bij de Open Content Alliance. Google kon geen overeenstemming bereiken met de organisatie, terwijl Microsoft na een jaar de voorwaarde toevoegde dat gedigitaliseerde boeken alleen in hun eigen commerciële zoekdiensten mogen voorkomen.