Het is precies 60 dagen sinds de plannen bekend zijn gemaakt en dat was de periode dat mensen een schriftelijk bezwaar konden indienen. Een groep van onder meer burgerrechtenorganisaties ACLU, de Amerikaanse Bits of Freedom EFF en het Center for Democracy and Technology tekent bezwaar aan en in een open brief stipt de protesterende groep redenen aan om het niet te doen.

Verbeteringen onderzoek

De groep vindt dat het middel behoorlijk inbreuk op de privacy maakt en twijfelt aan de effectiviteit ervan. Het ministerie van Homeland Security (DHS) denkt dat het meenemen van social media in het ESTA-programma "het bestaande onderzoeksproces verbetert", maar in een open brief stellen de organisaties dat het ministerie daarmee onterecht te veel vertrouwen plaatst in het idee dat mensen relevante informatie plaatsen op social media.

Mensen die daadwerkelijk een bedreiging vormen geven geen informatie uit, zo stelt de groep. Het DHS denkt dan ook informatie te kunnen halen uit de contacten van de accounts, niet zozeer uit de posts zelf. Vandaar ook dat de volgende stap uiteraard is dat vliegen zonder social media-profiel automatisch verdacht is voor de Amerikaanse douane.

Risico's en kosten

Verder zorgt het voor risico's voor onder meer Amerikaanse moslims, vrienden, familie en collega's van potentieel verdachte personen, en journalisten, bij wie informatie zonder juiste context verkeer geïnterpreteerd worden. Het brengt ook allemaal kosten met zich mee en een vloedgolf aan profielen van passagiers uit ESTA-landen die waarschijnlijk geen relevante informatie opleveren.