Wei en Yixin zijn tot in Silicon Valley bekend. Toen Jennifer Feikin, de baas van Google Video, eerder deze week werd gevraagd naar een sterk voorbeeld van online video, verwees ze naar de twee Chinese studenten, niet naar de scholieren uit de polder.

Na alle oproer rond de grappige online video's, rolt men over elkaar heen om de volgende internetrevolutie te prediken. Over een week prikken we een ethernetkabel in de televisie en kijken we naar het Google-kanaal. RTL en SBS kunnen wel inpakken.

Playback shows zijn immers een revolutionaire nieuwe uitvinding. Filmpjes waarin amateurs grappige dingen doen hebben we ook nooit eerder gezien. Talentenjachten? Waar halen ze al die inspiratie toch vandaan.

Wie durft te beweren dat online video de ondergang van de televisie gaat inluiden, heeft het voorspellend vermogen van een kermisattractie.

Tijdens dezelfde bijeenkomst waarin Google's Feikin verwees naar het Chinese duo, gaf ze ook duidelijk aan dat de zoekmachine helemaal geen online televisiezender wil zijn. Google wil het liefst af van alle videootjes die het nu op zijn servers heeft staan. Die staan daar alleen maar ze anders nergens onderdak hebben. Maar de site is een wegwijzer, geen bestemming.

Online video bestaat nu nog uitsluitend uit filmpjes die van de televisie op internet zijn gezet. Zelfs de internettelevisiediensten die nu bestaan blinken uit in een slaapverwekkend gebrek aan innovatie.

Als we niet oppassen, krijgen we straks een herhaling van de internethype, waarbij iedereen in de videobranche 'iets met internet' gaat doen, omdat dat zo hoort. Echte innovatie is er echter niet voor nodig.

Wie op zoek gaat naar voorbeelden van vernieuwend gebruik van video, komt uit bij dezelfde televisiezenders die zo bang zouden moeten zijn voor internet.

Dan hebben we het niet over sites als omroep.nl, waar de publieke omroep denkt bezoekers blij te maken met herkauwde versie van het Acht uur journaal.

MTV biedt op zijn breedband website content aan die precies op het web is afgestemd. Daar is er tenminste plaats voor een interview van vijftien minuten, zonder dat de veejay zich moest haasten voor het volgende reclame blok.

Ook de Amerikaanse sportzender ESPN denkt hard na over manieren om kijkers via internet aan zich te binden, bijvoorbeeld door hoogtepunten op een mobiele telefoon uit te zenden.

Als Pomme en Kelly echt indruk willen maken, zullen ze meer moeten doen dan lief lachen naar de camera terwijl ze een oud kunstje vertonen.