Jason Garrett-Glaser, ontwikkelaar van het open-source project x264, beschuldigt het Noorse bedrijf Tandberg ervan dat het open-source code van het project heeft gekopieerd. Tandberg, een dochterbedrijf van Cisco dat gespecialiseerd is in producten voor videoconferencing, heeft de gestolen code volgens de ontwikkelaar nu opgenomen in een patentaanvraag.

Onafhankelijk ontdekt

De code die gestolen zou zijn is een run-level coder algoritme. Die software is nodig voor het encoderen van videobestanden en zou in 2008 voor het eerst zijn gepubliceerd door de x264-projectgroep. Glaser had die code toen geschreven. De developer stelt dat de code die Tandberg in de patentaanvraag beschrijft verdacht veel op het algoritme voor x264 lijkt.

Tandberg ontkent dat het de code van x264 gestolen heeft. Het Noorse bedrijf zegt dat zij het algoritme onafhankelijk van het x264-project ontdekt hebben. Ook zou het algoritme dat in de patentaanvraag is opgenomen niet volledig gelijk zijn aan het algoritme van de open-source ontwikkelaars. Verder zou het niet waar zijn dat Tandberg het x264 project aandachtig zou volgen, iets dat Glaser eerder beweerde.

Voor de hand liggend patent

Glaser zegt dat hij dat tot op zekere hoogte wel wil geloven, omdat het algoritme eigenlijk veel te voor de hand liggend is om te patenteren.

Hij zegt Tandberg nog steeds niet te vertrouwen maar geeft toe dat het opnemen van dit algoritme in een patentaanvraag wel degelijk voort kan komen uit slecht onderzoek. Het zou volgens de programmeur dus allemaal wel eens toeval kunnen zijn. Toch stelt hij dat een patent voor dit algoritme nog steeds complete onzin is en dat het nooit ingediend had mogen worden.

Lastigvallen

De x264 projectgroep kan overigens nog wel bezwaar indienen tegen het patent bij de World Intellectual Property Organization. Die organisatie kan de patentaanvraag ongeldig verklaren als blijkt dat het algoritme van Tandberg inderdaad te veel overeenkomt met het open-source algoritme.

Of x264 dit doet is nog maar de vraag. De open-sourceimplementatie van de x264 encoder schendt in de Verenigde Staten namelijk zelf waarschijnlijk enkele patenten van de MPEG LA, de groep die de patenten op MPEG-4 beheert.

Glaser vraagt in een update op zijn weblog overigens om te stoppen met het lastigvallen van de Tandberg programmeur wiens naam op de patentaanvraag staat. Hij stelt dat dit dom en onnodig is.