Google heeft de ondersteuning voor videocodec VP9 standaard geactiveerd in Chromium, de basis voor Chrome maar ook Opera-browser, meldt The Next Web. De code van VP9 is bevroren en de officiële uitrol neemt een aanvang. Ook de grootste videosite ter wereld, YouTube, gaat VP9 ondersteunen.

Twee keer beter dan H.264

VP9 is een open source, royaltyvrije codec van Google, de opvolger van VP8. VP8, en vanaf nu VP9, is het open antwoord van Google op de gesloten codec H.264. Volgens Google is VP9 twee maal zo efficiënt als VP8 en H.264. De verbeterde compressie kan enorm veel bandbreedte schelen. Google tracht VP8/VP9 bij W3C tot officiële videostandaard te promoveren.

Maar dat betekent zeker niet dat het succes van VP9 is gegarandeerd. Ten eerste is er ook op een opvolger van H.264 in de maak, H.265. Ten tweede is het Google niet gelukt om de patentangst over zijn eigen codec, onderdeel van de videocontainer WebM, weg te nemen. Lang stelde Google dat anderen geen patentclaims kunnen maken op VP8, maar die positie bleek onhoudbaar. In maart zwichtte Google en besloot royalties aan 11 bedrijven te betalen zodat het VP8 en 9 zelf royaltyvrij kan aanbieden. Het is echter de vraag of deze deal wel strookt met de open source-licentie.

Patentdreiging blijft

En daarmee is kous niet af, want er zijn nog tientallen andere bedrijven die vergelijkbare patenten hebben. De belangrijkste tegenstrever is Nokia. Het Finse bedrijf bezit een aantal patenten dat mogelijk betrekking heeft op de videocodec VP8 en de producent is geenszins van plan deze licenties royaltyvrij of met FRAND-voorwaarden beschikbaar te stellen, zo werd in maart bekend. Sindsdien is Nokia al verschillende rechtszaken begonnen tegen vermeend inbreuk door de VP8-codec.

Op het afgelopen I/O-congres deed Google de plannen met VP9 uit de doeken: