Joost is van plan om kijkers nog dit jaar via de browser toegang te geven tot internet-tv. Ze kunnen daarbij video's starten met hetzelfde gemak als ze bij YouTube gewend zijn, zonder de speciale Joost-software te installeren. Daarnaast gaat Joost experimenteren met streaming tv-shows; te beginnen met een live-verslag van het Amerikaanse NCAA. 'Live-televisie zal een mijlpaal voor ons zijn', zegt Joost CEO Mike Volpi in een interview.

Voorlopig gaat het echter nog om een test. "Als je als sportjunk geld hebt ingezet op de wedstrijd, wil je niet van ons afhankelijk zijn voor de laatste twee minuten. We verwachten dat het misgaat", zegt de pas benoemde vicepresident voor engineering, Matt Zelesko. Zelesko vervangt bij Joost de in januari vertrokken CTO Dirk-Willem van Gulik.

Experiment met live-tv

Joost kan vooraf niet inschatten hoe de live tv-dienst functioneert wanneer een groot publiek via het peer-to-peer netwerk naar live-uitzendingen kijkt. De afgelopen weken was het bedrijf al bezig met een test, waarbij bleek dat de beelden met slechts een seconde waren vertraagd. Bij soortgelijke diensten zoals Ustream kan de vertraging bij 'live' uitzendingen enkele tientallen seconden zijn. Ondanks de hoge ontwikkelkosten wil Joost daarvan voorlopig niets terugverdienen met advertenties.

Joost zal snel moeten zijn om het roer om te gooien, want andere grote namen zijn inmiddels ook met live-video bezig: Yahoo! lanceerde in februari Yahoo! Live, waarbij gebruikers met behulp van een webcam livebeelden via een website kunnen uitzenden. YouTube liet een maand later weten dat ze nog dit jaar een soortgelijke live-videodienst willen starten.

Er is echter wel een verschil: terwijl YouTube en Yahoo! zich richten op content van gebruikers, heeft Joost zich altijd beperkt tot videomateriaal van professionele contentleveranciers. De video's worden gefinancierd uit reclamespotjes, die tijdens het bekijken worden afgespeeld: op elke acht minuten aan content volgt 30 seconden reclame.

Het leek een succesformule voor adverteerders en grote tv-netwerken zoals ABC, CBS, NBC en Fox. Maar NBC en Fox kozen liever voor Hulu en wat adverteerders betreft bleef Joost begin 2008 steken op maar 44 advertentiepartners.

Joost-klonen

Bijna 6 miljoen gebruikers hebben de Joost-software gedownload, een klein aantal vergeleken met de tientallen miljoen bezoekers die dagelijks naar YouTube-filmpjes kijken. Het afspelen van video in de browser kan Joost een extra stimulans geven. maar helemaal nieuw zijn de plannen niet.

In oktober 2007 liet Joost CEO Mike Volpi al iets over de browserplannen doorschemeren: "Op een bepaald moment, wanneer we de kwaliteit kunnen leveren waar Joost om bekend staat, gaan we starten met een browserversie". Die kwaliteit is er inmiddels: Adobe heeft een hoge-resolutieversie van Flash Player 9 ontwikkeld, waar concurrent Hulu meteen op insprong.

Toch zijn ook op een ander punt de browserplannen van Joost niet nieuw: er zijn al tientallen browserklonen van Joost, zoals die van Paul Yanez Labs. Daarnaast is er concurrentie van andere videosites als Blinkx, Veoh en het al eerder genoemde Hulu, bovenop de plannen die grote spelers als Flickr, Microsoft en ABC.com met webvideo hebben.

Tv voor de massa

Het bekijken van video's in de browser neemt een belangrijke drempel weg: het downloaden en installeren van de Joost-software op de computer. In eerdere interviews liet Volpi al weten dat Joost nog niet geschikt was voor de massa. De huidige jonge 'early adopter' voelt zich comfortabel om internet-tv te kijken, maar voor het publiek tussen 35 en 50 jaar is een ander platform nodig: het tv-scherm. Volpi beloofde dat Joost vóór mei 2009 beschikbaar zal zijn op een set-top-box.