Netflix maakt pijnlijk duidelijk hoe de grote telecomoperators de verschuivende realiteit uit het oog zijn verloren. Zij klagen steen en been dat over-the-top (OTT) dienstverleners als Google, Apple en Facebook 'gratis meeliften' en eisen dat deze 'parasieten' eens gaan betalen aan de netwerkproviders.

Isp's willen dubbel vangen

Dat idee is absurd, omdat abonnees immers al voor internettoegang en bandbreedte betalen. En OTT-providers betalen op hun beurt voor hun eigen hosting en de transit van internetverkeer.

Maar Reed Hastings, ceo van Netflix, draait het idee zelfs volledig om. Als er iemand over de brug moet komen, dan zijn het de internetproviders. Netflix zorgt er immers voor dat consumenten meer bandbreedte nodig hebben en dus een duurder internetabonnement nemen. En wie profiteren daarvan? Juist, de internetproviders, redeneert Hastings.

30 procent omzet afstaan

“Des te meer mensen online video gaan kijken, des te meer bandbreedte ze gaan afnemen. Het goede nieuws voor kabelbedrijven en telecombedrijven is dat ze 40 dollar per maand vangen en ze niet de helft hoeven te delen met content [rechthebbenden zoals filmstudio's, red]. Terwijl aan de videokant de helft van de omzet wordt afgestaan aan content. Wij betalen al die rechten! We hebben nóg niet gezegd [tegen de isp's]: van die 40 dollar breedband zijn wij 30 procent van de traffic, dus we willen 30 procent van jullie omzet. Omdat we dat nog niet gedaan hebben is de relatie nog goed," aldus Hastings in een recent interview op de D9 conferentie.

Nog niet dus, maar het dreigement en de machtsverhouding is duidelijk. En Hastings is niet de minste. Hij bestiert het succesvolle Netflix, maar is ook commissaris bij Microsoft. En, sinds deze week, bij Facebook.

Backbone ontlast via caching

Netflix is in de VS een doorslaand succes en dus al goed voor 30 procent van het Amerikaanse breedbandverkeer. Hastings benadrukt in het interview dat die belasting alleen voor de zogenaamde last mile geldt, het laatste stukje koper, coax, glasvezel of 3G-verbinding naar de eindgebruiker. “Het is alleen de last mile. We cachen onze content langs de rand, dus we zijn niet te vinden op de internet backbone."

De opmerkelijke uitspraken van Hastings werd al eerder ontdekt door analistenbureau SNL , maar konden niet worden geverifieerd. Pas sinds deze week staat het integrale interview met Hastings online. Hieronder het audiofragment over de kwestie.