De twee partijen startten vorig jaar met de nodige tamtam een samenwerkingsverband op het gebied van online videoverhuur. Onder de naam Videoland Online verhuren de bedrijven dvd's die online kunnen worden besteld. Deze worden vervolgens per post opgestuurd.

Dit project zou nog maar het begin zijn van een nog ingrijpender model: een filmdownloaddienst. Deze is er niet gekomen. Sterker nog: per 1 juli wordt de samenwerking compleet beëindigd en gaat de dienst verder onder de naam Keeno.

De breuk is indirect veroorzaakt door een kleine groep Videoland-franchisenemers, die van Videoland eisten dat het zou stoppen met de online dvd-verhuur. Nadat gesprekken hierover zijn vastgelopen, heeft Videoland Nederland uiteindelijk besloten de joint venture met Keeno te beëindigen om zo verdere onrust binnen haar organisatie te voorkomen, zo verklaart het bedrijf.

Abonnees van Videoland Online zullen - afgezien van de naamsverandering - niets merken van de overgang, benadrukken Keeno en Videoland. Will Nagel, directeur van Videoland Nederland: "Wij vinden dit alles heel jammer. Digitale distributie heeft de toekomst; samenwerkingsvoordelen waren duidelijk aanwezig. Zonde dat een kleine groep het voor de totale groep onmogelijk maakt om de eerste stap in deze nieuwe wereld te zetten."

Ook de directie van Keeno betreurt de gang van zaken: "Het is doodzonde dat de samenwerking met Videoland op deze manier eindigt. Desondanks zijn we blij, dat Videoland Nederland ons in staat stelt om zelfstandig verder te gaan."

Online dvd-verhuur, waarbij de klant tegen een vast bedrag per maand video's kan huren, heeft het laatste jaar een vlucht genomen. Marktleider Keeno concurreert hierbij in Nederland met partijen als InterDVD, Emmys, DVD Express en Moviemile.