Woensdagochtend verscheen bijvoorbeeld een video van John McLaughlin van Uniquephones online. De oprichter van het bedrijf uit het Noord-Ierse Belfast toont daarin hoe het simlock van de Iphone verwijderd kan worden met behulp van software. In de video is te zien hoe McLaughlin een simkaart uit een Vodafone Blackberry succesvol in de Iphone stopt, waarna hij twee telefoontjes pleegt.

Sinds de lancering van de smartphone van Apple eind juni, is er een race gaande om de Iphone geschikt te maken voor alle simkaarten. De telefoon is op dit moment alleen in de VS verkrijgbaar, waar Apple een exclusieve overeenkomst sloot met provider AT&T.

Afgelopen vrijdag doken de eerste berichten op dat een zeventienjarige jongen uit New Jersey, George Hotz, er als eerste in geslaagd was de Iphone geschikt te maken voor alle simkaarten. Hotz wist zijn Iphone echter pas te kraken nadat hij er een solderbout op los liet én de software aanpaste. Overigens bleek zijn 'toegankelijke' Iphone zeer gewild: hij ruilde het apparaat voor een nieuwe auto. Ook van de 'methode-Hotz' circuleren video's.

Ook McLaughlins Uniquephones en het bedrijf Iphonesimfree.com claimden vrijdag een totale Iphone-kraak. Groot verchil met Hotz is dat beide bedrijven alleen gebruikmaakten van software-aanpassingen. Daarmee komt de ontgrendelde Iphone ook binnen handbereik van minder technische bezitters. Iphonesimfree.com wist zijn claim als eerste te staven, zoals blijkt uit een artikel op Engadget.com en uit de video van Engadget-redacteur Ryan Block.

McLaughlins video toont echter als eerste het proces waarmee het simlock verwijderd wordt. McLaughlin wilde afgelopen zaterdag al informatie op het blog Iphoneunlocking.com plaatsen over de gebruikte aanpak, maar deinsde terug na een telefoontje om drie uur 's nachts van advocatenkantoor O'Melveny & Myers. Het kantoor deelde McLaughlin namens AT&T mee dat hij het intellectuele eigendom van Apple zou schenden als hij de hacksoftware online zou verkopen.