Voormalig beheerder Terry Childs is in april door een jury schuldig bevonden aan ‘denial of service’, wat een strafbaar feit is in Californië. De strafmaat is nu vastgesteld op vier jaar, nadat vorige week al het verzoek voor een nieuw proces is afgewezen.

Overigens heeft Childs van die vier jaar al ruim twee jaar uitgezeten in voorarrest. Dat betekent dat hij al binnen vier tot zes maanden vrij zou kunnen komen op basis van goed gedrag. Het kan zijn dat hij ook nog de 900.000 dollar moet betalen die San Francisco heeft uitgegeven aan de pogingen om weer toegang te krijgen tot het gemeentenetwerk. Daarover wordt over een paar dagen in een aparte zitting besloten.

Netwerk gegijzeld

Childs heeft het netwerk van de stad op slot gezet toen hij kritiek kreeg op zijn functioneren. De rancuneuze netwerkbeheerder heeft het systeem dusdanig geconfigureerd dat hij als enige toegang had en dat de hele configuratie (en daarmee het netwerk als functionerend geheel) zou verdwijnen als het werd uitgezet en opnieuw gestart. Hierdoor bleek ook dat de gemeente goed ict-management en -richtlijnen ontbeerde.

Het netwerk is overigens nooit down gegaan, maar is wel 12 dagen onbeheerd geweest. Volgens de verdediging deed Childs gewoon zijn werk. Uiteindelijk heeft hij de wachtwoorden aan de burgemeester van de stad gegeven.

Hacker/beheerder

De aanklagers karakteriseerden Childs als een losgeslagen en op macht beluste control freak. Volgens zijn advocaat is hij echter ‘authentiek’ en een ‘man van karakter’. Tegenover CSO liet hij weten dat hij een voorwaardelijke veroordeling beter op zijn plaats had gevonden.

De advocaat stelt dat Childs duidelijk geen hacker is, terwijl hij wel als hacker is veroordeeld. “Deze zaak is gebaseerd op een theorie die uitgetest moet worden in hoger beroep”, schrijft hij.

Bron: Techworld.nl.