De multibandveiling is ten einde, alle 41 mobiele vergunningen voor 4G zijn vergeven, meldt Agentschap Telecom, dat stelt dat de veiling 'goed is verlopen'.

Ziggo en UPC afgehaakt

Uiteindelijk hebben vier partijen meegedaan: de bestaande operators KPN, Vodafone en T-Mobile en daarnaast Tele2. De kabelaars Ziggo en UPC, die twee jaar geleden wel frequenties bemachtigden in de 2,6 GHz-band, zijn ondanks hun mobiele joint venture toch afgehaakt.

De zittende operators hebben veruit de meeste licenties bemachtigd, Tele2 heeft slechts 2 vergunningen van de 41. KPN en T-Mobile hebben elk 15 blokken, Vodafone 9. Vodafone heeft wel gewilde blokken verkregen, het concern moest het diepst in de buidel tasten en legde 1,38 miljard euro op tafel. KPN betaalt 1,35 miljard euro, T-Mobile 910 miljoen en Tele2 'slechts' 160 miljoen.

Lange looptijd

De meeste vergunningen hebben een looptijd van 17 jaar. Sommige gaan volgend jaar meteen in, voor andere is een overgangsregeling, zodat bestaande mobiele dienstverlening niet wordt onderbroken. De operators moeten immers hun mobiele netwerken grondig verbouwen de komende tijd.

De Tweede Kamer wilde dat er twee nieuwe operators op de Nederlandse markt zouden komen, maar dat wordt er maar een: Tele2. Het concern heeft 2 licenties gewonnen in de 800 MHz band. "Met de eerder verworven 2600 MHz licentie zal zij nu in staat zijn als nieuwe netwerk operator de mobiele markt te betreden", meldt Tele2. Tele2 gaat volledig voor 4G.

De vorige veiling om de 2,6 Ghz-band, bracht slechts 2,6 miljoen euro op, nu wordt de staatskas met miljarden gespekt. In 2000 leverde de beruchte UMTS-veiling 6 miljard gulden op, veel lager dan de 20 miljard gulden waarop de overheid hoopte.