De halfjaarlijkse meting van 's werelds krachtigste en snelste supercomputers is weer gepubliceerd. In de toptien staan maar liefst vijf nieuwe binnenkomers, waarvan vier in de top vijf.

Rekenkoning

Onbetwist aan kop is nog steeds het IBM Blue Gene/L systeem van het Amerikaanse ministerie van Energie, dat is gehuisvest in het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië.

Het systeem is recentelijk nog véél sneller geworden, dankzij flinke hardware-uitbreiding het afgelopen half jaar. Momenteel verwerkt de Blue Gene/L 478,2 teraflops (biljoen berekeningen per seconde). Een half jaar geleden was dat nog 'maar' 280,6 teraflops.

Duitsland, India, Zweden en...Nederland

Onder de eenzame teraflopheerser zijn echter een aantal opmerkelijke verschuivingen. De nummer twee is helemaal nieuw, en bevestigt de hegemonie van IBM: het Blue Gene/P systeem van het onderzoekcentrum in Jülich, Duitsland slikt 167.3 Teraflops.

Ook de nummer drie is nieuw. Een nieuw systeem in een splinternieuw rekencentrum: het Computing Applications Center in New Mexico. Het systeem is gebouwd door SGI en heeft een rekenkracht van 126.9 Teraflops.

Op nummer vier staat de eerste supercomputer van het Indiase subcontinent. Het industrieconglomeraat Tata beheert nabij Mumbai een Hewlett-Packard Cluster Platform 3000 BL460c systeem dat 117.9 Teraflops presteert.

Ten slotte is de nummer vijf ook nieuw, wederom een Hewlett-Packard Cluster Platform systeem van de Zweedse defensie op een niet nader genoemde locatie. De Zweedse supercomputer doet 102.8 biljoen calculaties per seconde.

Van de vijfhonderd top superrekenmachines in de wereld staan er 283 in de Verenigde Staten. Nederland heeft er zes. De hoogste notering krijgt Astron van de Universiteit Groningen (IBM Blue Gene) op nummer 37 met 27,5 teraflops.

IBM heeft in totaal 232 van de top-500 supercomputers gebouwd, HP staat tweede met 166 systemem. Daarna volgen Dell (24), SGI (22) en Cray (14).