De NOS is nu boos op KPN omdat deze slechts 20.000 livestreams van het EK tegelijk heeft doorgegeven. Vier vragen over videocapaciteit op internet.

De NOS is boos op KPN. Hebben die twee dan vooraf geen afspraken gemaakt over de videocapaciteit?

Er is wel overleg geweest, maar dat dateerde alweer van langer geleden. Bovendien had de NOS met zijn livestreams vanzelfsprekend niet alleen KPN abonnees op het oog, noch was er sprake van een formele samenwerking, maar KPN is nu eenmaal de grootste internetaanbieder in ons land en dus is het frustrerend voor de NOS als van de circa 1,2 miljoen KPN-abonnees er maar 20.000 tegelijk kunnen kijken.

Het EK bleek bovendien zo populair dat de limiet sneller dan normaal werd bereikt. Het is dan ook voor het eerst dat de NOS een groot voetbaltoernooi op internet uitzendt. De in totaal 31 wedstrijden, ook de apetheose aanstaande zondag in Wenen, zijn allemaal gratis te bekijken.

Waarom is de technische capaciteit eigenlijk zo beperkt?

Videostreams nemen nu eenmaal veel ruimte in. De provider moet meer capaciteit vrijmaken dan normaal en de vraag is wie voor de kosten opdraait. Streamen kan trouwens op twee manieren: unicast of multicast.

Bij unicast (de NOS oplossing) is er sprake van verkeer direct tussen de server en de ontvanger. Het vereist een flinke belasting van het netwerk en de server. Bij multicast stuurt de server een datastroom uit die een groot aantal gebruikers tegelijkertijd kunnen bekijken. Ook deze aanpak heeft nadelen, want de belasting op de backbone neemt toe en de gebruiker heeft geen controle over de datastroom (hij kan hem bijvoorbeeld niet pauzeren). De NOS vond deze laatste oplossing dan ook niet geschikt voor de sportuitzendingen.

Zijn er nog andere alternatieven?

Ja, er zouden bijvoorbeeld cachingservers kunnen ingezet, die veelgevraagde videobeelden kunnen vasthouden. Zo is al enige tijd het plan om rond internetknooppunt AMS-IX een centrale opslag van de populairste video's te realiseren, maar daar is vanwege de kosten nog niets van terechtgekomen.

Daarnaast is het mogelijk om via P2P (peer-to-peer) videocontent direct tussen gebruikers te delen. Web-tv stations zoals Joost en in ons land Tribler (TU Delft) hebben daar naar eigen zeggen goede ervaringen mee. Aan deze oplossingen kleven echter ook weer bezwaren. Bij P2P zit de bottleneck vaak bij de geringe uploadsnelheden van gebruikers. Overigens gaat de BBC binnenkort wel experimenteren met P2P live uitzendingen op kleine schaal.

Krijgen we met de internetuitzendingen van de Tour de France en de Olympische Spelen niet dezelfde problemen als met het EK?

KPN heeft gesprekken met de NOS toegezegd om de problemen in de toekomst te vermijden, maar de NOS vreest dat de uitzendingen zoveel internetkijkers zullen trekken dat de limieten van de providers wederom snel worden bereikt. Vorige zomer kwamen meerdere providers door de massale belangstelling voor de streams van een belangrijke Tour de France-bergetappe in de problemen.