Daarmee wordt een belangrijke stap gezet op het gebied van het branden en herschrijven van dvd's. Om deze snelheidsprong mogelijk te maken, hebben de twee bedrijven, Sharp en Mitsubishi, de laser diodes krachtiger gemaakt. Diodes zijn de onderdelen die de lichtstraal produceren om de schijven te kunnen branden en lezen.

Sharp en Mitsubishi hebben nu nieuwe diodes ontwikkeld die per puls een vermogen kunnen opbrengen van 100 milliwatt. Dat betekent dat ze zo'n 40 procent krachtiger zijn dan hun voorgangers.

Met dit vermogen is het mogelijk om dvd's te branden op een snelheid van 44 Mbps. Een volledige 4,7 GB schijf kan dan in zo'n 14 minuten gebrand worden. Huidige tweevoudige branders doen dezelfde opdracht in een half uur en een 1-voudige brander heeft er ruim een uur de tijd voor nodig.

Levensduur

Meer vermogen was niet het enige obstakel dat de fabrikanten moesten overwinnen. Dit soort laser diodes hebben vaak maar een betrekkelijk korte levensduur. De bedrijven hebben nu diodes ontwikkeld die ruim 4000 branduren mee kunnen gaan.

Binnen een aantal maanden denken de elektronicabedrijven de krachtige laser diodes op de markt te kunnen brengen. De diode van Sharp gaat ongeveer 25 euro per stuk kosten en die van Mitsubishi ruim 40 euro. De dvd-branders die op viervoudige snelheid kunnen branden, worden in mei of juni van dit jaar op de markt verwacht.

De verkoop van dvd-branders stijgt snel. In 2001 werden er wereldwijd nog 1,3 miljoen van deze apparaten verkocht. Dat aantal zal tegen 2005 gestegen zijn naar zo'n 50 miljoen dvd-branders per jaar, zo verwachten analisten van onderzoeksbureau Jon Peddie Research.

De volgende snelheidssprong wordt niet voor 2003 verwacht. Pas in dat jaar zullen diodes op de markt verschijnen die een vermogen van 120 milliwatts weten op te brengen. Dan wordt het mogelijk om zesvoudige branders te produceren.