Deze week introduceerde Google wellicht de belangrijkste zoekmachinevernieuwing sinds Brin en Page furore maakte met hun slimme PageRank-algoritmes eind jaren negentig. Instant verandert de zoekervaring radicaal: in plaats van eerst een zoekterm intikken en dan de resultaten krijgen, genereert Google meteen bij het typen van de eerste letter een resultatenpagina.

Waarom? Omdat Google sneller en slimmer is dan zijn gebruikers. Fantastisch, briljant en verbazingwekkend? Zeker, maar ook een energieslurpende datalawine die verslavend werkt en zelf nadenken smoort.

Voor sommigen is Instant wellicht nog niet beschikbaar. Maar wacht maar! Gelukkig kan het ook uit: Er zit een knop op Google Instant...

Tweet over Google Instant

Red je provider en je portemonnee

Instant is een databom die Google ongevraagd op het wereldwijde web laat ontploffen. Ach, die vermenigvuldiging stelt niks voor in vergelijking met online video en gaming, antwoordt Google. Maar voor de zekerheid wordt de functie wel automatisch uitgezet bij een smalbandverbinding. En da's niet voor niets: met Instant worden bij elke zoekactie gemiddeld 6(!) resultatenpagina's getoond.

Het is mooi dat Google zijn caching infrastructuur er speciaal voor heeft opgewaardeerd, maar dat ontlast alleen de backbone. De internetproviders zijn het bokje, de domme pijpen die Google steeds meer volpompt.

Plus, Instant komt binnenkort ook naar de mobiel. En daar wordt momenteel de datalimiet steeds vaker van stal gehaald. Dat betekent op je verbruik letten of extra betalen voor elke zoekactie. Kortom, je bespaart je operator en jezelf dus geld door Google Instant uit te zetten. Dan hou je meer bytes over om YouTube-filmpjes te kunnen kijken.

Tweet over Google Instant

Red de ijsberen en de pinguïns

Het is fantastisch dat Google voor Instant zijn infrastructuur heeft opgepompt, maar met caching wordt er geen enkele cpu-cyclus bespaart. Nu worden voor elke ingetikte letter van elke gebruiker honderden algoritmes verwerkt.

Caching of niet, de berekeningen moeten nog steeds ergens worden gemaakt, de cycli nog steeds gedraaid, de energie nog steeds verbruikt. Ach ja, Google prikt er een paar duizend servers bij. En wat zijn ze toch milieubewust met hun vloot hybride auto's en hun zonnepanelen op het dak....Wie het écht goed voor heeft met de ijsberen en de pinguïns zet Instant uit.

Tweet over Google Instant

Red de zoekmarkt

Voor zover er nog concurrentie is op de zoekmarkt, kan die na Instant helemaal inpakken. Bing en Yahoo zijn in vergelijking met Instant slome slakken. Bovendien jaagt Instant de omzet van Google aan. Het bedrijf belooft AdWords-adverteerders dat hun campagnes beter zullen renderen. Dat betekent dat jij en ik dus meer gaan klikken. En da's uiteraard per definitie goed voor the Big G.

En wat dacht je van zoekoptimalisatie? Als door Instant iets niet dood is, dan is het SEO wel. Sterker nog, die hele branche zal floreren als nooit te voren, ook al zegt Google dat er weinig verandert. Want dat weten veel site-eigenaren niet. "Uit ons onderzoek blijkt dat u uw site nog niet heeft geoptimaliseerd voor Google Instant. Wij hebben alleen deze week een bijzonder gunstig aanbod..."

En alles draait om Google, nog meer dan voorheen. Dus doe de gezonde concurrentie een lol en zet Instant uit. Misschien moeten marktwaakhonden het zelfs verbieden...

Tweet over Google Instant

Red je brein

“We willen dat Google de derde helft van je brein wordt,” aldus Google-oprichter Sergey Brin bij de presentatie van Instant. Maar het is eerder het vijfde wiel aan de wagen. Het is niet alleen overbodig, het is schadelijk voor de hersenen. Hersenscans zullen uitwijzen dat Instant vooral het lymbisch systeem stimuleert, maar de hersenschors verlamt.

Waarom? Google Intstant is intimiderend slim. En daar worden mensen volgzaam en onnadenkend van, blind van vertrouwen en onderdanig. Dat zit evolutionair ingebakken. Als iemand voor ons denkt en onze gedachten invult, dan zetten we ons brein automatisch en onbewust op een lager pitje.

Hetzelfde geldt voor snelheid. Trots melden de Googlers dat Instant talloze malen sneller is dan het brein kan denken en de vingers kunnen typen. Binnen enkele duizendsten van seconden voorspelt Google waar wij in alle rust over moeten nadenken. De pagina's met resultaten, relevant of niet, flitsen in sneltreinvaart voorbij. Ons trage brein wordt volgepompt met info.

Ik voorzie in de VS binnen afzienbare tijd rechtszaken van verontruste ouders. De aanklacht: Google Instant veroorzaakt en verergert ADHD. Kort daarop gevolgd door een class action rechtszaak van epilepsiepatiënten omdat Instant acute aanvallen blijkt te veroorzaken.

Tweet over Google Instant

Red jezelf

Google Instant zou zeeën van tijd besparen. In totaal besparen alle wereldwijde zoekers per dag 111 jaar. 111 jaar per dag! Maar we worden net Momo en de tijdspaarders. Zo druk met de hele dag bezig tijd te besparen, dat we aan niets anders meer toekomen.

Want Instant spaart helemaal geen tijd, het is verslavend en daardoor tijdrovend. Zoekkoningin Marissa Meyer zei het zelf: Instant heeft iets psychedelisch, iets wonderbaarlijks. Het is zelfs hypnotiserend. Je kunt urenlang quasi-nieuwsgierig Googelen. Wat zou Google uit de hoge hoed toveren na één letter, en na twee, en na drie? Oh gut, het schakelt zichzelf uit bij 'ongepaste' zoektermen.

Het is fascinerend, intimiderend en verslavend. En daardoor gevaarlijk. Dus red jezelf en de wereld, zet Google Instant uit. Voor het te laat is en je moet afkicken...

Tweet over Google Instant