Dat de iPhone 4 prachtig is, vinden velen. Redenen om het nieuwste apparaat van Apple te willen, zijn er ook legio. Maar de iPhone 4 heeft ook duistere kanten. Nog los van bedieningsvoorkeur wat betreft touchscreen of juist fysiek toetsenbordje. De voorverkoop liep storm, en daarna stormde het over de gebreken. Eigenlijk zelfs redenen om de iPhone 4 te mijden. Vijf stuks op een rijtje.

Antenne

Gelijk maar het duidelijkste en op het eerste oog meest storende gebrek. Letterlijk en figuurlijk storend. De antenne, het revolutionaire, innovatieve, unieke, enzovoorts antenne-ontwerp van de iPhone 4. Bestaande uit een externe, rondlopende metalen strip, bestaande uit twee delen; de ene kant voor Bluetooth, WiFi-n en GPS en de andere kant voor UMTS (mobiel internet) en GSM. Prachtig, maar met een cruciale fout.

Namelijk dat de ontvangst dramatisch wordt gestoord als er contact wordt gemaakt tussen de ene en de andere antenne, de delen aan weerszijden van het toestel. Wat dus gebeurt als je het toestel beetpakt, vasthoudt. Zoiets weet je toch, zoiets test je toch? Zelfs als je de buiten het bedrijfsterrein te testen prototypes verstopt in het uiterlijk van de iPhone 3G S, zoals het geval was bij het beroemde uitgelekte prototype.

De ingenieurs van Apple zijn geen amateurs. Dat blijkt wel uit diverse andere technische snufjes en gouden ontwerpvondsten die zichtbaar zijn binnenin alle iPhone-modellen tot op heden. Conclusie: de iPhone-maker wist dus van het antenneprobleem. En heeft toch voor dit ontwerp gekozen.

En de oplossing die nu wordt gegeven door Apple: niet het toestel is het probleem, maar de gebruiker! Die moet zich maar aanpassen. Door het ding anders vast te houden, zodat de hand niet het vermaledijde gedeelte linksonder raakt. Maar Apple geeft zelf in al zijn reclame-uitingen het slechte voorbeeld, laat Engadget zien. Behalve Steve Jobs zelf, die de Russische president Medvedev laat zien hoe je het toestel wél moet vasthouden...

Ook een hoesje of rand biedt uitkomst. En hoewel die 30 of 40 dollar voor een in China machinaal gebreide sok, of rubberen rand, verbleekt bij de aanschafprijs van het toestel zelf, levert het Apple toch weer wat extra's op. En de diverse andere makers van hoesjes, cases, randen, houders, enzovoorts.

En dit is niet eens een complottheorie, maar complotpraktijk. Steve zegt het namelijk zelf, in een reply op een kritische mail: "Het vasthouden van welke telefoon dan ook resulteert in enige beïnvloeding van het prestatieniveau van de antenne. Waarbij bepaalde plekken op het toestel slechter zijn afhankelijk van de plaatsing van de antennes. Dit is een feit voor elke draadloze telefoon. Als je dit hebt op je iPhone 4, vermijdt dan het beetpakken van de linker onderhoek op een manier die beide kanten bedekt van de zwarte strip in de metalen band. Of gebruik simpelweg één van de vele beschikbare cases." De fout zit niet in het product, maar in de gebruiker.

Scherm en glas

Gele vlekken op de prachtige iPhone. Op de maagdelijke iPhone, dus niet na verloop van tijd en gebruik. Zoals eerder wel het geval was bij ander prachtig Apple-spul zoals MacBooks, die verkleuringen van zweterige handpalmen kregen. Maar de iPhone-vlekken zijn normaal, tenminste direct uit de fabriek. Het is simpelweg bevestigingsspul dat nog moet uitdampen. Waar Apple, of de Chinese fabriek, even niet de tijd voor had. Maar geen zorgen, de gele vlekken gaan vanzelf wel weg. Hopelijk. Als het goed is.

En dan nog het glas. Nee, niet het scherm zelf. Maar de glazen buitenkant, voor en achter. Die is mooi, fraai, maar blijft niet zo. Krassen op het glas, en ook vertakkende scheurtjes in het materiaal zelf. En ook dit is niet na verloop van tijd en gebruik. Het glas is nu al half leeg. Ontdekken diverse iPhone 4-gebruikers, die dus door de stormloop heen voorbestellingen hebben gedaan en toen in de rij mochten staan om hun felbegeerde kleinood op te halen.

iOS 4

De vierde versie van het iPhone-besturingssysteem, vanwege de iPad hernoemt naar iOS, brengt veel nieuws. Waaronder multitasking - zij het beperkt - en handigheidjes zoals de folders voor het opbergen van apps. Plus Apple's eigen advertentiesysteem voor de mobiele markt iAd, voor natuurlijk ook gerichte advertenties.

Tegelijk hiermee komen er wat andere nieuwe dingen mee, zoals gebruiksvoorwaarden en privacybeleid. Die Apple en niet nader genoemde partners en licentienemers het recht geven locatiedata van gebruikers te vergaren, gebruiken en verkopen. Voor verbetering van producten en diensten. Zoals ook iAd. Dus persoons- en plaatsgerichte ads.

Ja, er is een opt-out, voor iAd. Alleen bestaat er daarnaast nog vergaring van locatiedata door Apple. Ook daarvoor is er een opt-out. Alleen is die nogal rigorieus. Apple is hier glashelder in: take it or leave it. De enige opt-out mogelijkheid is die voor de iTunes-winkel, zowel App Store als Music Store. Dus die afmelding geldt gelijk voor het hele ecosysteem, wat de iPhone voor de consument nou zo aanlokkelijk maakt.

Oh, en verwar deze twee opt-outs niet met de afmeldingsoptie voor locatiebepaling door apps. Die opt-out, opgenomen in de Instellingen van de iPhone, geldt dus voor die datavergaring door die apps, voor de appsmakers. Niet Apple zelf.

Keuzebeperking

De keuze is dus meedoen, of niet. Een strategie van beperking die Apple steeds verder lijkt door te voeren in en voor zijn populaire iPhone-platform plus ecosysteem eromheen. Neem nou de App Store. Wat, die handige online-applicatiewinkel een gebrek? Terwijl het juist één van de grote aantrekkingskrachten is!

Klopt, maar door de opzet is deze 'strength' van de iPhone tegelijk ook een zwak punt. Het winkelmodel draait geheel en al opgehangen rond de uitbater ervan. En die hanteert eigen onbekende en soms grillige criteria voor de toelating van apps en content van derden. Valt een app niet in de smaak bij Apple, dan maakt die geen kans.

Neem ook één van de veelbesproken nieuwe features van de iPhone 4: de videochatmogelijkheid van FaceTime. Die werkt alleen via wifi, niet via 3G. Om de telecombedrijven te ontzien, of is het soms HD-video? Nee, dat laatste niet.

Een ogenschijnlijk logischere beperking is die dat FaceTime alleen op de iPhone 4 werkt. Voorganger 3G S is de enige Apple-smartphone die ook een videocamera heeft, maar dan slechts eentje en die zit aan de achterkant. Niet handig voor videochat, dus een logische beperking. Maar een opvallende beperking is weer dat FaceTime geen verbindingsmogelijkheid heeft met andere videochatsystemen, zelfs niet met Apple's eigen iChat, op Mac OS X. Komt dat pas bij een volgende 'revolutionaire' upgrade?

Één model

Enerzijds is er de duidelijkheid van Apple. Één iPhone, per generatie. En de support voor oudere modellen houdt er na een jaartje of twee mee op. Wil je de nieuwe features van een OS-update dan mag je nieuwe hardware aanschaffen. He, een beetje net zoals bij Mac OS X, waarbij updates en security-patches ook niet meer uitkomen voor de eervorige versie.

Anderzijds is dat ook weer een geval 'take or it leave it'. Ben je door de gebreken wat afgeknapt op de nieuwe iPhone? Dan moet je maar wachten op het volgende, nog betere model. Want er zijn geen andere aanbieders. Of heb je geen fiducie in het netwerk van exclusieve aanbieders, zoals in Nederland tot op heden T-Mobile? Dan moet je maar wachten of er andere operators van Apple permissie krijgen om de iPhone aan te bieden.

Voor sommigen is de exclusiviteit van de iPhone, zowel qua fabrikant als operator, aantrekkelijk. Voor de hipster die de latest greatest wil, het gaat ophalen in bijvoorbeeld Londen om dan 'my preciousss' op tijd in handen te hebben om zometeen op vakantie de blitz te kunnen maken op Ibiza. Of zoiets.

Tegenover iOS en de iPhone staan Android en de vele smartphones met dat besturingssysteem van Google. Waarbij laatstgenoemde de rol vervult van Microsoft in de pc-markt: platformleverancier voor een flink scala aan apparaatfabrikanten. Toestelmakers die hun best doen om elkaar, en ook Google, de loef af te steken. En Apple heeft de rol van...Apple. De geschiedenis van de pc-markt lijkt zich te herhalen voor de smartphonemarkt.

Bonus: model 2?

Afsluitend een vuige complottheorie: de nu opspelende gebreken zijn deels de schuld van tech-blog Gizmodo. Pardon? Jawel. Kort na Gizmodo's scoop van de uitgelekte iPhone 4 doken er vreemde geruchten op. Geruchten dat het door Gizmodo ontlede iPhone 4-prototype niet per definitie de bedoelde volgende generatie iPhone zou zijn.

Op basis van apparaatnummering is namelijk uitgevogeld dat Apple werkte aan twee modellen. Één geavanceerde met veel technische nieuwe snufjes, en één wat gewonere met wat bescheidener features ten opzichte van de iPhone 3G S. Welke de '4' zou worden, was afhankelijk van eigen tests, inkoopmogelijkheden voor componenten, testruns in de fabrieken, en natuurlijk inschatting van de vraag. Gizmodo kreeg echter de geavanceerde in handen en dus 'moest' Apple de geavanceerde ook uitbrengen om geloofwaardig te blijven. Maar dat model kent dus nog wat 'schoonheidsfoutjes'.

Klinkt heel erg alu-hoedje? Valt wel mee. Een officieel bericht van Apple staaft deze complottheorie. De zojuist gedane melding van uitstel voor de witte iPhone 4. Die blijkt namelijk moeilijker te fabriceren, meldt Apple zelf. Dus het exact zelfde apparaat met een wit uiterlijk is moeilijk te fabriceren? Ja.

Hitler heeft zes uur in de rij gestaan voor een falende iPhone 4 en is razend op Apple en Jobs... Update:

Enkele tikfouten verbeterd.