Apple ceo Steve Jobs tobt al jaren met zijn gezondheid. In 2004 verwijderden artsen een tumor. Sinds vorig jaar verscheen de topman van Apple steeds minder in het openbaar en verloor hij zichtbaar gewicht. In december trok hij zich terug als spreker van de jaarlijkse MacWorld conferentie.

Speculaties over een mogelijke nieuwe ziekte staken regelmatig de kop op. Begin januari bevestigde de miljardair dat hij lijdt aan een hormoonziekte. Deze week bleek die ziekte minder onschuldig dan aanvankelijk gedacht: Jobs treedt tijdelijk terug als ceo van Apple en wordt tot juni vervangen door operationeel directeur Tim Cook.

Wie wordt er zenuwachtig van Jobs' ziekte?

Vooral aandeelhouders kunnen het nieuws van Jobs' ziekte slecht verwerken. Berichtgeving over zijn gezondheid zorgt over het algemeen voor sterke koersschommelingen. Deze week daalde de koers met 10 procent toen Apple meldde dat de ceo tot juni met ziekteverlof ging.

Ook toen Jobs zich eind vorig jaar afmeldde voor MacWorld, betekende dit een onrustige handelsperiode voor de aandelen van Apple.

In oktober vorig jaar deed het gerucht de ronde dat Jobs een hartaanval zou hebben gehad. Alhoewel dit niet waar bleek, was het leed al geschiedt: het aandeel Apple daalde ook toen 10 procent.

Is het echt erg dat Jobs zes maanden ontbreekt?

Analisten verwachten niet dat de afwezigheid van Jobs een grote invloed heeft. "Dit is niet heel erg", zegt analist Van Baker van Gartner tegen Computerworld. "Hij hield zich de laatste dagen toch niet al heel veel bezig met de dagelijkse leiding. Maar als hij in juni niet terugkomt, dan zal dit wel een impact hebben."

Ook Ezra Gottheil van Technology Business Research geeft Apple het voordeel van de twijfel. "Als Jobs doet wat hij zegt en in juni terugkeert, dan zal het effect nul zijn." Volgens hem moet Apple zich meer druk maken om de recessie dan om Jobs tijdelijke afwezigheid.

Waarom is Jobs zo belangrijk voor Apple?

Onder de leiding van Jobs heeft Apple al vanaf het begin in 1976 veel successen geboekt. De laatste jaren brachten onder meer de iPhone, de iPod en de Apple veel geld in het laatje en sinds de introductie van OS X in 2001 knaagt de Mac langzaam aan het marktaandeel van Windows.

Zonder Jobs ging het bij Apple slecht. Tussen 1985 en 1997 verloor de firma zijn marktpositie en bleven innovatieve nieuwe producten uit.

Volgens critici faalde Apple in die periode omdat Jobs bang was om talentvolle werknemers aan te nemen die zijn eigen positie zouden kunnen bedreigen. "De persoonlijkheid van Steve Jobs zorgde ervoor dat er geen mensen waren opgeleid die taken van hem konden overnemen. Hij dult geen mensen die op hem lijken om zich heen," zegt Ted Kaehler, die in de jaren 80 voor Apple werkte in de New York Times. De krant suggereert dat deze karaktereigenschap Jobs nog altijd in de weg zit.

Hoe is Jobs als mens?

Jobs imago laat zich samenvatten als koppig, genadeloos manager en control freak. De ceo keurt persoonlijk elk persbericht voor verzending goed. Jobs is pescotariër (hij eet geen vlees, maar wel vis) en heeft persoonlijk bevolen dat de Apple kantine tofu op het menu opnam.

Toen Jobs in 1997 terugkeerde als ceo van Apple veranderde de bedrijfscultuur dramatisch. Hij voerde op de gehele Apple campus een rookverbod in, en maakte daarmee een einde aan de groepen rokende werknemers die continue bij alle deuren de wacht hielden. Werknemers mochten ook niet langer hun hond meenemen naar kantoor.

Volgens de overlevering is hij ook een aantal maal een productvergadering binnen gelopen, concludeerde: "This is shit", en ontsloeg de verantwoordelijke werknemers.Het is een fabeltje dat hij in een lift ooit iemand zou hebben gevraagd wat hij voor Apple deed en op basis van die korte conversatie heeft ontslagen, maar die sage heeft zijn uitwerking op Jobs' imago niet gemist. In praktijk is het aantal slachtoffers van Jobs' instant-ontslagen zeer beperkt, maar zeker niet nihil.

Jobs houdt zijn persoonlijk leven zo veel mogelijk op de achtergrond. Hij houdt zich afzijdig in politieke discussies (al steunt zijn echtgenote Lauren Powell regelmatig politici van de Democratische partij, inclusief Hillary Clinton en Barack Obama).

Zijn naam en de naam van zijn vrouw komen niet voor op lijsten met grote donateurs aan goede doelen.

Gaat Jobs' koppigheid niet te ver? Apple mag niet zo sterk afhankelijk zijn van één persoon

Jobs' is vooral naar de buitenwereld het gezicht van Apple. Zijn tijdelijke vervanger Tim Cook heeft in praktijk al de dagelijkse leiding bij de firma. De 42-jarige Cook verving Jobs ook in al 2004, toen artsen bij de ceo een tumor verwijderden.

Tim Cook trad in 1998 in dienst bij Apple en werkte zich op tot hoofd verkoop en nu dus operationeel directeur. Het karakter van Cook zou overigens veel overeenkomsten hebben met dat van Jobs.

In praktijk valt de afhankelijkheid van Jobs dus wel mee.