De 49-jarige Betty Vinson werd schuldig bevonden aan het invoeren van valse gegevens in de boekhouding van Worldcom. Dat meldt persbureau Associated Press.

Vinson hoopte dat ze een celstraf kon ontlopen omdat ze had meegewerkt aan de vervolging van de voormalige bestuursvoorzitter van WorldCom, Bernard Ebbers. De 63-jarige Ebbers werd in juli tot vijfentwintig jaar cel veroordeeld.

Een tweede accountant, de 38-jarige Troy Normand, hoeft niet de cel in. Hij krijgt drie jaar voorwaardelijk.

Megafraude

De megafraude bij Worldcom kwam ruim drie jaar geleden aan het licht. Kosten werden systematisch ingeboekt als investeringen. Daardoor leek het alsof WorldCom winst maakte, terwijl het telecombedrijf in werkelijkheid verlies leed.

De boekhoudfraude was nodig voor het expansieve beleid van WorldCom. In de jaren negentig groeide de telecomgigant snel door de overname van andere bedrijven. In 1998 legde WorldCom 40 miljard dollar neer voor MCI Communications - op dat moment de grootste overname uit de geschiedenis.

De acquisities werden betaald met aandelen WorldCom. Om de aandelenkoers hoog te houden, maakte WorldCom gebruik van 'financiële trucs'.

De eerste berichten over de boekhoudfraude bij WorldCom zorgden in juni 2002 voor wereldwijde paniek op de aandelenbeurzen. Het aandeel WorldCom kelderde direct met 75 procent. In Nederland daalde de AEX op de ochtend na het bekend worden van het nieuws met bijna 6 procent – een ongewoon sterke daling.

In juli 2002 moest WorldCom, dat ooit een beurswaarde had van meer dan 100 miljard dollar, uitstel van betaling aanvragen. Het bedrijf maakte later een doorstart onder de naam MCI.