De eerste alpha-versie van de nieuwe editie van Ubuntu (Quantal Quetzel) verscheen al twee maanden geleden en in de zomer zagen we nog twee opvolgende alpha's langskomen. Deze eerste proefperiode ligt achter ons nu de eerste bètaversie is uitgekomen.

Aan het eind van de maand verschijnt een laatste bètaversie en op 18 oktober is de officiële release van Quantal Quetzal gepland. Versie 12.10 biedt een aantal belangrijke vernieuwingen en we sommen deze even voor je op.

1. Full-disk encryptie

Een van de boeiendste wijzigingen, vooral voor het bedrijfsleven, is dat versie 12.10 de logical volume manager (LVE) en full-disk encryptie (FDE) native ondersteunt. Voor bedrijven en overheden die aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden moeten voldoen, is dit een welkome toevoeging.

2. Eén image

Voorgaande Ubuntu-versies verschenen in meerdere images, maar Quantal Quetzal verschijnt als één image. “Er is geen traditioneel cd-, dvd- of alternatief image meer, maar een enkel Ubuntu-image van 800 MB die vanaf usb of dvd gedraaid kan worden", stelt het ontwikkelteam in de officiële aankondiging van de update. Ubuntu Server komt nog wel uit in een vertrouwd cd-image.

3. Eind aan 2D-Unity

Er was een tijd dat zonder hardwarematige acceleratie je moest uitwijken naar de 2D-versie van de desktopomgeving Unity, maar vanaf nu wordt 3D standaard gedraaid. Als grafische acceleratie ontbreekt, gebruikt het OS automatisch de driver Mesa 3D LLVMpipe om 3D-berekeningen op de cpu uit te voeren. Unity is inmiddels bijgewerkt naar versie 6.4.

4. Aangepaste Update Manager

Wat vroeger de Update Manager heette, is nu de Software Updater geworden. Deze kijkt meteen bij het opstarten van Ubuntu of er updates beschikbaar zijn.

5. Bijgewerkte onderdelen

In de bèta is nog meer veranderd. Ubuntu draait op Linux Kernel 3.5.3 en het OS is voorzien van een nieuwe X.org-stack, Python 3, LibreOffice 3.6.1 en Gnome 3.5.90. Er wordt blijkbaar nog steeds gewerkt aan de web app-integratie. Ook Kubuntu, Edubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio en Ubuntu Server zijn inmiddels in eerste bèta verschenen.