Uit een onderzoek dat in september werd gehouden onder bedrijven die bezig zijn met desktopvirtualisatie, bleek dat de meesten al plannen voor desktopvirtualisatie hadden klaarliggen, of er al mee zijn begonnen. En bijna allemaal maken ze gebruik van meer dan een methode. Deze methodes liepen uiteen van de traditionele terminal services tot servergebaseerde applicaties die via een webbrowser worden benaderd.

Met alle concurrentie op dit gebied raken veel gebruikers toch een beetje in de war. Het is moeilijk om de voor- en nadelen van de verschillende opties goed voor ogen te houden. Daarom hier een overzicht van de verschillende benaderingen van desktopvirtualisatie en de verschillende situaties waar ze het beste inzetbaar zijn.

1. Op afstand gehoste desktops

Hier denken de meeste mensen aan als ze het woord ‘terminal services’ horen. Een server draait een image van een besturingssysteem of applicatie, waarop meerdere clients kunnen inloggen met behulp van connectie ‘broker’ software. Dat is de enige software die draait op de client machine. Die client machines zorgen er alleen voor dat de monitor het beeld weergeeft van de applicatie waar de gebruiker mee werkt, en ze zorgen ervoor dat de input van de muis en het toetsenbord wordt doorgegeven.

Voordelen: Lage kosten, heel goed te beheren.

Nadelen: De prestaties hangen heel erg samen met de kwaliteit van de verbinding. Kan vaak niet overweg met complexe graphics. Een aantal applicaties die zijn gemaakt voor de desktop kunnen niet worden gedeeld op de server. Het is niet flexibel voor de eindgebruiker, die zijn data bijvoorbeeld niet lokaal kan opslaan en geen gebruik kan maken van de meeste randapparatuur. Het werkt niet als er geen verbinding is.

Voorbeelden van producten

Software: Citrix XenDesktop, Wyse ThinOS, Microsoft Remote Desktop Services, Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V), VMware Viw Manager.

Hardware: Pano Logic Device, nComputing thin clients, Wyse thin clients, Sun Ray Ultra-Thin client, Symbiont Network Terminal, Rangee Thin Client.

2. Virtuele applicaties op afstand

Dit is in feite wat je krijgt met elke webapplicatie die je gebruikt. Het verschilt hierin van de gedeelde desktop dat je alleen maar een browser nodig hebt en standaard web protocols (zoals http, HTTPS en SSL) om een beveiligde verbinding te maken waarmee je data en graphics kunt overseinen. Het hangt af van het ontwerp van de applicaties of de data en de graphics door de machine van de gebruiker worden verwerkt, of dat die machine alleen maar voor de monitor zorgt en voor het doorgeven van de kliks naar de server.

Voordelen: IT hoeft niet te zorgen voor de hardware en de software van de gebruiker.

Nadelen: IT heeft geen controle over de hardware ne de software van de gebruiker, wat de prestaties niet ten goede komt. Werkt niet zonder verbinding.

Voorbeelden van producten

Citrix XenApps, Microsoft Remote Desktop Services, VMware View, VMware ThinApps.

3. Op afstand gehoste dedicated virtuele desktops

De volgende stap is een systeem dat weer iets krachtiger is voor de eindgebruiker. Maar het is ook duurder en er zijn meer resources voor nodig dan voor webapplicaties of terminal services. Bij deze vorm wordt niet één enkel image van een applicatie of besturingssysteem gebruikt om meerdere gebruikers te bedienen. In dit geval wordt op de server een heel besturingssysteem gedraaid en een aantal applicaties binnen een virtuele machine gedraaid die alleen toegankelijk zijn voor die ene gebruiker. De VM kan draaien op een server die de systeembronnen verdeelt over andere dedicated VM’s. Het kan remote gehost worden, of gestreamd. In het laatste geval kunnen applicaties en besturingssysteem allebei naar de client worden gestreamd en worden uitgevoerd op de machine zelf, met gebruikmaking van de lokale processorkracht, maar niet van de lokale storage.

Remote gehost

Voordelen: Je kunt applicaties draaien die niet werken in een gedeelde omgeving. Het isoleert de activiteiten van elke gebruiker, waardoor de gebruikers er geen last van hebben als anderen veel van het systeem vergen.

Nadelen: Gebruikt veel meer bandbreedte dan gedeelde desktops, en vergt ook veel meer van de hardware aan de serverkant. De prestaties hangen nog steeds af van de kwaliteit van de verbinding en van het display protocol als het gaat om de graphics. Werkt niet zonder verbinding.

Voorbeelden van producten

Citrix XenDesktop, Wyse ThinOS, VMware View, Microsoft Remote Desktop Services, Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V)

Gestreamd

Voordelen: Geeft de eindgebruiker vaak betere prestaties, omdat de zware graphics en andere zware operaties lokaal worden uitgevoerd.

Nadelen: Vereist veel zwaardere client hardware, wat het kostenvoordeel van virtuele desktops voor een deel teniet doet. Werkt niet zonder verbinding.

Voorbeelden van producten

Citrix XenDesktop, XenApp, XenProvisioning, Wyse TCX, VMware View Manager, ThinApps, Composer, Microsoft VDI suite.

4. Lokale virtuele applicaties

Denk aan Java. Applicaties worden van de server gedownload naar de client machine en worden daar uitgevoerd. Ze maken dus gebruik van het lokale geheugen en processorkracht. Maar ze draaien wel binnen een ‘sandbox’ die met een aantal regels bepaalt wat de lokale machine kan doen en waarmee die kan verbinden.

Voordelen: De prestaties zijn vaak beter dan met applicaties die op een afstand worden gehost. Deze vorm vergt ook minder bandbreedte en kan offline worden gebruikt.

Nadelen: IT heeft minder zicht op de hardware en de veiligheid van de data.

Voorbeelden van producten

Citrix XenApp, Wyse TCX, VMware ThinApp, Microsoft Application Virtualization.

5. Lokaal virtueel besturingssysteem

Hierbinnen zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid: Met een client-side hypervisor kan een virtuele machine worden gecreëerd in een laptop of pc, die als een aparte standalone unit kan functioneren, en die volkomen geïsoleerd is van de hardware en de rest van de software op de client machine.

De tweede mogelijkheid: Een hypervisor draait direct op de BIOS van de machine, waardoor de gebruiker meerdere besturingssystemen kan draaien zonder host-besturingssysteem.

Voordelen: Meerdere besturingssystemen op een enkel systeem. Geen zorgen over compatibiliteit met besturingssystemen, want het draait zelfs op clients als smartphones of PDA’s.

Nadelen: Er kunnen conflicten optreden bij het aanspreken van de systeembronnen en de techniek is relatief nieuw, zodat de veiligheid nog niet echt bewezen is.

Voorbeelden van producten

Citrix Dazzle en Receiver, Wyse PocketCloud, TCX, VMware View Client Virtualization met Offline Desktop (experimenteel) Microsoft VDI suite.

Bron: Techworld