Eind vorig jaar leek er eindelijk schot te gaan zitten in de verglazing van Nederland. Maar recentelijk kwamen er weer nieuwe kinken in de kabel. Glashart, het glasvezelproject van Reggefiber en KPN, zou al eind dit jaar stil komen te liggen omdat externe investeerders niet happen. Reggefiber kijkt nu naar de overheid voor extra financiering.

Daarnaast zijn verschillende kabelaars en telco's in beroep gegaan tegen de joint venture, omdat zij 'hermonopolisering' van netwerken vrezen. Tegelijkertijd rijden de kabelaars met de relatief goedkope implementatie van Docsis 3.0 de uitrol van glas in de wielen, zo bleek uit een rapport deze week.

En zo gaat het allemaal nog weer veel langer duren. Maar dat is helemaal niet nodig, en wel hierom:

Glasvezel betaalt zich terug

Een aansluiting voor glasvezel tot aan een woning binnen de bebouwde kom kost, grofweg, zo'n 1.000 euro. Hoeveel jaar gaat zo'n verbinding vervolgens mee? Laten we het krap nemen, en twintig jaar tellen. Dat is, even traag rekenend op het aanraakscherm van onze nieuwe G1, jawel, ruim 4 euro per maand.

De tv-kabelnetten gaan overigens al weer een jaartje of veertig mee. Zou glas het ook zo lang uithouden? Zou goed kunnen, want het ligt veilig onder de grond. Zelfs als de Derde Wereldoorlog zich aan zou dienen, is de kans groot dat de glasvezelinfrastructuur, ofschoon het internet er dan natuurlijk binnen de kortste keren uit ligt, behouden blijft.

Laatste argument: zelfs umts, dat veel te duur is gebleken in licenties en aanleg, gaat zich na vele jaren van afschrijving en verliezen, terugbetalen de komende decennia. Want we gebruiken gewoon allemaal umts, met goed dekkend wifi werd het (helaas) niets.

Investeren in crisistijd

Nou nou, wat hebben we het zwaar met z'n allen! 2009 is tot nu toe een prachtig jaar, we konden schaatsen en de lente is van een ongekende schoonheid. De kunsten bloeien, innovaties dienen zich aan in rotten van tien. We hebben met z'n allen geld te veel, dat is wat die hele 'crisis' leert. Jazeker, wellicht wordt nog erger, we onderschatten allerlei naijleffecten, en werklozen hebben het soms heel zwaar.

Maar juist dan moeten we toch investeren? Als je nu glas nationaal aanlegt ben je op z'n vroegst over een jaar zeven klaar met dicht bewoonde gebieden. (De rest krijgt LTE, de volgende generatie mobiel.) Dan is die hele crisis al weer lang en breed voorbij, misschien dient de volgende zich al aan. Want hoe lang duren conjunctuurgolven nog met short-selling dominantie op beurzen? Maar goed, kies voor het vergezicht!

KPN moet niet piepen maar graven

Het eerste serieuze glasvezelplan van KPN dateren al gauw van zo'n 20 jaar geleden. De plaatjes klopten, maar alle mooie voornemens sneuvelden. Vervolgens gooide de fantastische uitvinding DSL roet in het eten: Snelnet kwam er en de rest is geschiedenis. Er volgde iets van ADSL-2, vervolgens de belofte van VDSL, waarbij de V staat voor 'very fast'. Heel veel is daar niet van terechtgekomen.

Nu nam KPN een minderheid in Reggefiber, een buitengewoon slimme zet. Niettemin slaagt KPN er toch weer in om te gaan jeremiauwen: eerst moet er een garantie komen van de Opta dat er een gunstig tarief komt voor interconnectie met derden. Natuurlijk komt dat voor de rechter en zo blijft het smoezenboek wijd open.

Recent heeft KPN de bonussen voor het bestuur flink verhoogd. Dat is gekoppeld aan groei van omzet en winst op de korte termijn. Dank u wel, Raad van Commissarissen onder leiding van Ton Risseeuw (die ook zijn eigen beloning flink ziet stijgen). Was 35 miljoen voor Ad afgelopen jaren nog niet genoeg?

Ofwel: vraag u eens af wat u wilt doen voor de toekomstige generaties. Van grote erfenissen komt doorgaans alleen ellende, met mooie innovaties schrijf je geschiedenis. Gewoon doen, en hou op met je te verschuilen achter een clubje bureaucraten, of alleen maar denken aan je KPN-aandeelhouders; al 80 procent buitenlanders overigens!

Kabelaars moeten niet huilen

Is er bij KPN te veel plek voor zeurpieten, de kabel kent te veel huilebalken. Er is geen betere lobbyist in Europa dan Manuel Kohnstamm van UPC, die ongeveer in zijn eentje de Nederlandse en Europese politiek om zijn vinger heeft gewonden om de kabel gesloten te houden voor derden. Was het een vrouw geweest dan zou hij van oneerbare methoden zijn beschuldigd.

De tv-kabel kan glasvezel wel hebben. Qua capaciteit zijn de kabelnetten nog superieur. Alleen verdwijnt er minder geld in de zakken van de aandeelhouders en bazen van UPC, maar die puilden toch al uit van de op bedenkelijke wijze verkregen miljoenen dollars.

En ja, de jachtfondsen van Ziggo, die aan ons belastingbetalers veel te veel hebben betaald voor Casema, Multikabel en Essent Kabelcom, krijgen wellicht een probleempje. Maar hou op met de mekkerlobby en vecht het uit op de markt, te beginnen met digitale tv, waar KPN niet aan kan tippen.

Behoefte aan bandbreedte komt snel genoeg

Een veelgehoord argument tegen glasvezel: ik heb die supersnelheden helemaal niet nodig. Dat is juist, eerlijk is eerlijk. Zelfs het gebruik van de huidige glasvezelnetten toont aan dat we nog maar moeilijk raad weten met 100 Megabit/s.

Maar dat is vandaag. Er komt ook overmorgen. En dat is de toekomst van het uploaden en echt netwerken. Voor 150 euro HD-camera's waar je zomaar 1 megabyte per seconde mee opneemt. Dat stuur je naar je YouTube of je oma. En hoe lang duurt het nu? De digitale wereld van vandaag is nog maar een voorproefje van die van overmorgen.