Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie erop aanstuurt dat Microsoft Internet Explorer loskoppelt van Windows. Deze week bleek uit een kwartaalverslag dat Microsoft  indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond dat de EC niet zozeer IE uit Windows wil, maar andere browsers er verplicht in.

Daarnaast moet de softwaregigant ervoor zorgen dat Internet Explorer-code automatisch wordt uitgeschakeld bij gebruik van een andere browser. Vijf redenen om die plannen niet door te zetten.

IE8 omhelst webstandaarden

Een veelgehoord argument tegen de koppelverkoop van Internet Explorer en Windows is het negeren van webstandaarden door de browser van Microsoft. Omdat er niet wordt voldaan aan die standaarden maar IE toch bijna een monopoliepositie inneemt zouden veel websites eerder ontwikkeld worden om goed te draaien in Explorer dan dat er gelet wordt op de standaarden.

Nu Microsoft beloofd heeft dat strikte webstandaarden het uitgangspunt vormen bij IE8 gaat dat argument niet meer op om de browser uit Windows los te halen.

De hang naar webstandaarden werd ook duidelijk ingegeven door de dreiging van een antitrustzaak, maar dat lijkt voldoende. Niet voor niets toonde klager Opera zich tevreden over het omarmen van webstandaarden door IE 8."Dit is zeker een stap in de juiste richting. "Dankzij onze aanklacht bij de Europese Commissie heeft Microsoft een goed besluit genomen", aldus Opera. Ondertussen gaat Brussel stug door.

De nieuwe browseroorlog brengt dynamiek

Sinds afgelopen september opende Google een nieuw en ambitieus front in de browseroorlog. Chrome mag dan - logischerwijs - nog weinig gebruikers hebben, Google heeft zo zinj eigen methoden om de browser aan de man te brengen.

De webgigant is van plan om Chrome mee te leveren op nieuwe pc's, vergelijkbaar met de manier waarop IE standaard in Windows zit. Daartoe wil Google deals sluiten met pc-fabrikanten (OEM's). Opera en Mozilla zouden dit ook kunnen doen met hun browsers. 

De markt was al open, kijk naar Firefox

Daarnaast is het op dit moment natuurlijk al een fluitje van een cent om alle alternatieve browsers te downloaden en te installeren. Dit wordt niet geblokkeerd door Microsoft. Iedereen heeft na installatie van Windows dus nog steeds de vrijheid om software naar keuze te installeren en te gebruiken.

Sterker nog, het marktaandeel van Firefox groeit nog steeds gestaag en is de twintig procent gepasseerd. De browsermarkt is extreem competitief. Ja, veel Windows-gebruikers hebben niet de behoefte of nemen niet de moeite een andere browser dan IE te gebruiken, maar moet Kroes zich daar professioneel boos over maken?

Deze antitrustzaak is weggegooid geld

Als Neelie Kroes een antitrustzaak moet onderzoeken kost dit heel veel Europees belastinggeld. Komt de EC dan tot een veroordeling zoals bijvoorbeeld het geval was met Windows Media Player, dan heeft dit niet altijd effect. In het geval van Mediaplayer werd Microsoft verplicht een versie van Windows aan computerfabrikanten aan te bieden waar die software niet in zat. Het gevolg was dat Windows N, zoals het product werd gedoopt, wel op de markt verscheen maar niet verkocht werd. Zo werd het besluit van de EC in de praktijk een papieren tijger waarbij een hele hoop belastinggeld over de heg werd gekieperd.

Een waslijst van crapware als uitkomst?

Als je Microsoft zou verplichten IE uit Windows te halen dan wordt het onmogelijk om met een nieuwe pc een andere browser te downloaden om het web op te gaan. Internet is een van de meest gebruikte mogelijkheden van pc-gebruikers. Een voor veel mensen essentiële service afsluiten is een slecht idee.

Het kan ook niet de bedoeling zijn om alle beschikbare browsers voor te installeren en dan de gebruikers te laten kiezen bij de koop van een nieuwe pc. Je zadelt gebruikers dan op met een hoop software die ze niet willen en die zelfs aangemerkt kan worden als crapware. Ook blijft dan de vraag welke browsers er wel en niet moeten worden meegeleverd.

Dan rest nog de optie om de gebruiker bij het installeren van Windows een browser naar keuze te kunnen aanvinken, die vervolgens wordt gedownload en geïnstalleerd. Klinkt goed, maar wie bepaalt die lijst? Hoeveel en welke browsers komen hiervoor in aanmerking? Firefox, Safari, Chrome en Opera? En Maxthon dan, die wil ook op de lijst natuurlijk; of Flock. Misschien wel  Sleipnir of Midori. Of anders wel Lynx...