Daardoor zijn ook softwarematige appliances verschenen die de prestaties, flexibiliteit en kosteneffici├źntie bieden waarmee grote bedrijven uit de voeten kunnen.

Natuurlijk, er zijn best hardwarematige producten te vinden op de markt die virtualisatie op de een of andere manier inzetten. De vraag is dan wel of ze daadwerkelijk de voordelen van virtualisatie in zich hebben, of slechts meedeinen op de golven die virtualisatie met zich meebrengt.

Een echte virtuele appliance is software die op een hypervisor draait, en geschaald is naar de systeembronnen die op dat moment voorhanden zijn binnen de VM-omgeving. Elke virtuele appliance die het etiket waard is moet te beheren, controleren en uit te rollen zijn als integraal onderdeel van de virtuele omgeving met behulp van de VM-beheertools.

Hardwarematige WANversnellers bieden meestal een vorm van virtualisatie door een beperkte sessie te draaien op de OS van de appliance zelf. Volledige hypervisors worden niet door deze appliances ondersteund, voornamelijk omdat de appliance zelf de volledige controle moet hebben over de systeembronnen (cpu, memory, storage) zodat deze toegewezen kunnen worden aan andere applicaties.De hardware-appliance, de virtuele container en de applicaties die in deze container draaien zijn dan losgekoppeld van de beheeromgeving, en zonder volledige hypervisor is van schaalbaarheid, flexibiliteit en beheerbaarheid weinig sprake.

Maar gelukkig kan het dus ook volledig virtueel. Je krijgt met deze tools dezelfde voordelen die bijvoorbeeld datacompressie, caching en deduplicatie van netwerkverkeer kunnen bieden terwijl ze gewoon aan te roepen zijn met de centrale beheerconsole van de virtuele omgeving.

Daarom noem ik hier de vijf belangrijkste argumenten op om WANversnelling aan te pakken op de softwaremanier.

1: Te draaien op alle standaardhardware en/of hypervisors

Virtuele appliances die draaien op de gebruikelijke standaardhardware en VM hypervisors maken consolidatie een stuk eenvoudiger, en bieden soelaas tegen de wildgroei aan hardware binnen je datacentrum. Op zijn beurt zorgt dat laatste voor besparingen op energieverbruik, koeling en beheerkosten die al die extra hardware met zich meebrengt. Daarnaast kun je de appliances onbeperkt draaien naast welke applicatie dan ook.

2: Biedt alle voordelen van virtualisatie

Een echt virtuele appliance brengt alle voordelen met zich mee die virtualisatie biedt. Daaronder bijvoorbeeld:

- Dynamische toewijzing van systeembronnen. Je kunt systeembronnen flexibel toewijzen aan VM's wanneer het maar nodig is, bijvoorbeeld als de load verandert.

- Verhoogd gebruik van de hardware. Je kunt virtuele appliances verplaatsen zonder dat processen worden verstoord. Omdat ze naast andere VM's kunnen draaien, loop je minder risico op onderbezetting van je servers.

- Hoogbeschikbaarheid. Een virtuele appliance profiteert van de hoge beschikbaarheid van een virtuele infrastructuur. En omdat ze al draaien op je bestaande hardware, hoef je niet verder te investeren in redundante systemen.

3: Prestaties en schaalbaarheid

De prestaties van virtuele appliances is gelijk aan die van hardwarematige WAN-optimalisatieproducten als het gaat om responstijden van applicaties en bandbreedtegebruik. Het grote onderscheid zit hem in de schaalbaarheid van de virtuele appliance ten opzichte van hardware-appliances. Virtuele appliances kunnen veel verder geschaald worden, louter door meer rekenkracht, geheugen en/of storage toe te voegen.

Het aantal connecties dat je tegelijk kunt optimaliseren hangt meestal af van de grootte van het hardwareplatform en/of licentievoorwaarden, en een upgrade vereist bij een hardwarematige aanpak dikwijls dure of ingewikkelde toevoegingen. Virtuele appliances schalen al op het moment dat de hulpbronnen worden uitgebreid, wat veel kosteneffectiever is.

4: Centrale uitrol en beheer

Virtuele appliancesoftware maakt van de uitrol en het beheer van WANoptimalisatie en applicatieversnelling een vlugge en eenvoudige zaak. Je kunt de images uitrollen door middel van de centrale beheersystemen van de VM's. Met virtuele appliances hoef je ook niet langer hardware te installeren op de verschillende bijkantoren; alles valt centraal te beheren.

Virtuele appliances zijn ook een uitkomst als je veel mobiele gebruikers binnen je bedrijf hebt. Je kunt het direct op laptops en desktops toepassen zonder dat alles wordt geredigeerd via een fysieke appliance die de licenties en provisioning op zich neemt.

5: Kosten

Het verlagen van de totale cost of ownership is vandaag de dag een van de belangrijkste redenen om over te stappen op virtuele appliances. Je kunt een besparing krijgen tot ongeveer 60 procent op de TCO ten opzichte van de hardware-aanpak. De besparingen zijn gelijkmatig verdeeld over de gehele breedte, van aanschaf tot onderhoud en helpdesk.

Voor ondernemingen die zoeken naar een manier om hun infrastructuur te vereenvoudigen met virtualisatie of ondernemingen die denken om een cloudomgeving in te richten, zijn software-appliances voor WAN-optimalisatie of applicatieversnelling onmisbaar geworden voor verder succes. Je kunt de verschillen concreet uitdrukken in zowel euro's als de manier waarop het aansluit op de virtuele infrastructuur.

Uiteindelijk komt het op een ding neer: de prestaties en de kille cijfers. Zet maar eens een virtuele appliance naast een hardware-appliance, en vergelijk de twee met elkaar als ze in een zandbakomgeving draaien. Of voer je eigen TCO-vergelijking uit, en zie hoe de software jouw harde centen spaart.

Jane Shurtleff is hoofd marketing bij Certeon. De schrijfster werkt bij een leverancier, en hoewel Techworldzuster Network World het stuk heeft aangepast om directe reclame te voorkomen, blijft de invalshoek die van een leverancier. Bron: Techworld