Er zijn een aantal factoren die het zo goed als onmogelijk maken dat in maart 2010 de eerste analoge tv-klanten van Ziggo of UPC kunnen overstappen naar een toetreder.

Juridisch verzet van alle kanten

Voor 8,84 euro per maand per aansluiting bij UPC en voor 8,46 euro bij Ziggo mogen concurrenten gaan pogen om diensten op de tv-kabel aan te bieden, zo verordonneerde de Opta, voorlopig athans.

Dat was, zo wist Opta tevoren, ook het startschot voor een campagne tegen het besluit. 'Woedend' was de term die Ziggo vervolgens, geheel volgens plan, breed in de media zag uitgemeten. UPC hield zich gedeisd qua toonzetting, maar heeft ook daar wederom de juristen in stelling gebracht.

Die zullen geen middel onbenut laten om in verzet te komen tegen het tarief, al is het maar om flink tijdwinst te boeken. Nieuw is het niet. We kennen de heilige verontwaardiging nog van een decennium terug van KPN die bij monde van Wim Dik zei dat de Opta van Jens Arnbak KPN kapot wilden maken.

We weten wat er van dat kapot maken terechtgekomen is. Binnen enkele jaren was er voor concurrenten met adsl geen droog brood meer te verdienen en kocht KPN de ene na de andere provider op. Het is momenteel zo erg in de markt dat BBned met Alice aan de straatstenen niet te slijten is. KPN hoeft ook niet meer.

En vergeet niet, ook de nieuwkomers op de kabel zoals Tele2, Online en YouCa stappen zonder uitzondering naar de rechter tegen besluiten van de Opta. Dus bodemprocedures, een megazaak bij het College van beroep voor het Bedrijfsleven plus dreigende schadeclaims van de kabelaars mocht het mis gaan bij het overstappen van abonnees.

De groothandelsprijs is (te) hoog

Gezien de knap gespeelde verontwaardiging van Ziggo klinkt het vreemd, maar de prijs is hoog. Destijds bij KPN bepaalde de Opta dat de koperen telefoonlijn, al lang afgeschreven, nog ruim 12 euro per maand moest opbrengen. Dat was niet een beetje te veel, maar veel te veel.

De bijna 9 euro die kennelijk UPC nog aan kosten maakt op de huidige kabel heeft geen binding met de realiteit. En dit heeft dus alleen betrekking op het analoge tv-diensten. Ooit was John Malone, de baas van UPC-moeder Liberty Media, zo dom om tegen Financial Times op te scheppen over de enorme marges die hij haalde op de tv-pakketten van UPC in Nederland.

Nu zegt YouCa dat een tarief van een euro of zes dichter bij de realiteit van de kostprijs-plus komt en dat klopt hoogstwaarschijnlijk ook. Maar Tele2 en Online geven aan dat ze in principe met deze tarieven aan de slag kunnen. Of dat tactisch handig is in de strijd die nog ontstaat, valt te bezien. Want hun beroepsprocedures zetten ze gewoon door. Wel zien Tele2 en Online nog een de volgende beer op de weg:

Valkuil van licenties

Gedurende lange tijd dachten concurrenten dat ze mogelijkheid zouden krijgen om simpelweg als wederverkoper van de huidige analoge kabelpakketten te kunnen beginnen. Third party billing noemen ze dat.

Niets is minder waar. Er was een wob-procedure voor nodig om te leren dat het heel anders zit. Juristen zeiden dat de nieuwkomers het beste zelf de licenties met zendereigenaren moeten regelen.

En dat zal problemen opleveren met bijvoorbeeld de BBC die exclusief met de kabelaars tekende. Ofschoon het een publiek geheim is dat Nederlandse kabelkijkers de twee BBC-zenders links laten liggen - ze zeggen wel dat ze kijken als een vorm van opschepperij maar de kabelaars weten beter - moet je die wel kunnen aanbieden.

Hetzelfde geldt voor Discovery dat in handen is van Liberty Media, het moederbedrijf van UPC dat moeilijk kan doen over een licentie. Dat is tegen te gaan met een beroep op mededingingsregels, maar ook dat, het wordt voorspelbaar, levert weer tijdwinst op.

Kunnen UPC en Ziggo zomaar hun pakketten doorverkopen zonder dat de rechtenhouders daar iets over te zeggen hebben? Over twee weken doet Opta uitspraak in een geschil met Tele2 en Online hierover. Maar als Opta concludeert dat dit inderdaad kan, dan zijn de auteursrechtelijke rapen gaar en dreigen nieuwe processen.

Analoog is achterhaald

Verplichte concurrentie voor analoge tv- en radiopakketten terwijl de hele wereld digitaliseert zullen we over een jaar of tien ridicuul vinden. Maar nu kennelijk nog niet. Iedere betrokkenen weet dat het Opta-besluit tenminste tien jaar eerder had moeten vallen. De klok alsnog pogen zo lang achteruit te zetten heeft niets te maken met innovatie, maar is louter bedoeld om de kabelaars achteraf nog een beetje te pesten door hun bejaarde melkkoe te slachten.

De kabelaars zullen in de tussentijd alles-op-alles zetten om de klanten op digitaal te laten overstappen. Dat moet een koud kunstje zijn met wat stimulering. De ene fraaie niet te weigeren aanbieding zal over de andere buitelen.

Ziggo dreigt al hardop om de stekker uit het hele analoge pakket te trekken. En dat kan de Opta niet tegenhouden. Waar kennen we dat toch van? Toch niet van KPN die een einde maakte aan de eeuw oud infrastructuur met 1.300 telefooncentrales en wederverkopers dwong om met de nieuwe structuur met zo'n 3000 centrales mee te gaan doen om adsl in concurrentie te kunnen aanbieden? Ach, natuurlijk komt er dan moeizaam een verplichte uitfasering voor de Ziggo's, en dat alles levert weer de nodige gewenste problemen en tijdwinst op voor de kabelaars.

Neelie Kroes en de VVD

Al ruim tien jaar weet de VVD, geholpen door coalitiepartners op zoek naar ruilgeld, het openstellen van de tv-kabel tegen te houden. De superlobbyist van de UPC, Manual Kohnstamm, deed zij werk in Den Haag zo goed dat hij werd gepromoveerd naar een belangrijke Europese functie en nu in feite namens de Amerikanen één van de bazen is van Liberty.

Bas Eenhoorn leidde kabelclub Vecai, nu NLkabel en was VVD-voorzitter. Dat Annemarie Jorritsma eerst als Kamerlid en vervolgens als minister van Verkeer & Waterstaat UPC een paar handjes hielp leverde haar later nog een commissariaat op bij UPC-zusje Priority Telecom. Zo gaat dat.

Nu Neelie Kroes Europees ict-commissaris wordt maakt het voor de kabelaars in Brussel een stuk prettiger.

Kroes heeft zich eerder flink verzet tegen de wens van de Opta om de kabel open te breken, met een beroep op concurrentie tussen infrastructuren. Ze had er zelfs geen probleem mee haar macht als Koningin van de Mededinging eerder dit jaar te gebruiken door in achterkamertjes te trachten het besluit van de Opta te elfder ure te torpederen.

Opta won, met de hulp van de nu demissionaire ict-commissaris Viviane Reding. Kroes is dat nog niet vergeten. Dit maakt het er voor de Opta in Brussel de komende jaren niet eenvoudiger op om aangevochten besluiten te verdedigen.