Sterker nog, in de meest recente uitgave van Red Hat's onderzoek State of Enterprise Open Source geeft 69% van de IT-professionals aan dat open source zeer of heel belangrijk is voor hun IT-strategie. Een vrijwel even hoog percentage (68%) geeft aan dat het gebruik van open source is gestegen in de afgelopen twaalf maanden. Slechts 1% kwalificeert open source als onbelangrijk, en maar bij 3% is in de afgelopen twaalf maanden een afname te bespeuren in gebruik van open source.

OSS is terug te vinden in ieder sector en onafhankelijk van het stadium van volwassenheid waarin een organisatie zich bevindt. Het ondersteunt public cloud computing en is onderdeel van vrijwel iedere hardware- en software-oplossing. Zelfs wanneer een organisatie zelf niet direct OSS implementeert, maken ze gebruik van oplossingen die draaien op OSS.

Hoe komt het dat OSS zo wijdverbreid en veelgebruikt is? Hier zijn vijf belangrijke redenen voor aan te wijzen.

1. Innovatie

De belangrijkste reden is dat OSS vrijwel synoniem is voor innovatie. Ontwikkelaars zijn er dol op en daardoor wordt dergelijke software veel gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en oplossingen. Dankzij de cloud en het gebruik ervan door digitale bedrijven, vormt OSS de ruggengraat van iedere belangrijke app.

2. Vaardighedenkloof

Met OSS wordt de vaardighedenkloof overbrugd. Wanneer een enterprise-organisatie voorheen een applicatie in een populaire programmeertaal wilde laten bouwen door het interne team, viel het geheel van beheer, patchen en onderhoud van de app onder de verantwoordelijkheid van interne developers. Maar wat als zij bij een andere organisatie aan de slag gaan? Of wat als de programmeertaal minder gangbaar wordt? Met OSS heb je geen last van deze risico's omdat een community van developers de basiscode onderhoudt. In-house developers kunnen aanpassingen en verfijningen doen, zonder dat ze de volledige ontwikkelingslast dragen.

3. Talent

In het verlengde van de vorige reden: OSS trekt talent aan. De slag om developer-talent is hevig. Of je nu een bank bent die werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe mobiele app of een retailer die een aantrekkelijke website wilt bouwen: je kunt niet zonder een goede developer. Developers willen vandaag de dag niet meer werken met ouderwetse en eigen oplossingen. De hedendaagse developer is een probleemoplosser die OSS wil inzetten om de uitdagingen waarmee hij geconfronteerd wordt op te lossen. Grote ondernemingen zullen de slag om talent niet winnen wanneer het aanbod van intern aanwezige software door datzelfde talent als te beperkt wordt gezien.

4. Kostenbesparend

Met OSS-oplossingen kunnen kosten worden bespaard. Een van de oorspronkelijke waarden achter open source is dat het voor iedereen gratis beschikbaar is. Waarom zou je betalen voor software-oplossingen, als er een kosteloos alternatief beschikbaar is? Uiteindelijk is gratis overigens een relatief begrip, ook bij OSS kunnen implementatie- of ondersteuningskosten komen kijken. Maar het lijdt geen twijfel dat de totale kosten aan software dankzij OSS naar beneden zullen gaan.

5. Veiliger

Tot slot, OSS is veiliger. Dat lijkt wellicht tegenstrijdig, maar is terug te voeren op een van de dogma's die Linus Torvalds, de ontwikkelaar van Linux, omarmde: de wijsheid van de massa. Hoe meer ogen er kijken naar software, hoe meer er getest wordt, hoe meer bugs opgelost worden en hoe robuuster oplossingen worden. OSS-oplossingen hebben een niveau van beveiliging waar de meeste bedrijven niet aan kunnen tippen - of ze nou software in-house ontwikkelen of technologie inkopen.