Google lijkt op koning Midas; alles wat het aanraakt, verandert in goud. Tenminste, dat is vaak de overheersende opinie. De 'gouden handdruk' van Midas bleek echter een vloek. Internetreus Google heeft nu een eigen besturingssysteem aangekondigd, wat in wezen een thin client-platform is voor webapplicaties.

Diverse experts zeggen dat Chrome OS een atoomaanval is op Microsoft; vernietigend en definitief. Ja, Google geeft hiermee gratis weg waar de Windows-maker geld voor rekent. En de topmannen van Microsoft zullen zeker bezorgd zijn. Maar er zijn nog genoeg struikelblokken waardoor Chrome OS het in de markt niet kan redden. Of het nou wel of niet een goed product is.

1 Netbooks zijn klein

Chrome OS is in eerste instantie bedoeld voor netbooks, later ook voor laptops en desktops. De nu populaire minilaptop is echter maar een klein deel van de totale pc-verkoop. Bovendien is de categorie van de netbook oorspronkelijk juist ontstaan met (en dankzij) het gratis Linux, maar tegenwoordig draait het merendeel de facto op pc-platform Windows. Weliswaar het oudere Windows XP, want Vista is veel te zwaar. Maar opvolger Windows 7 is veel slanker en de hardware van netbooks is stukken sneller dan voorheen.

2 Cloud is niet voor Jan met de Pet

De vooruitstrevende gebruiker, met een betrouwbare internetverbinding, is helemaal toe aan webapplicaties en wil alles wel in de cloud hebben. Die gebruiker is rijp voor Chrome OS, wat eigenlijk alleen dient om de browser te draaien. Maar is de massa daar wel klaar voor? Vertrouwt iedereen de cloud wel?

De meeste mensen zijn ook nog eens gewoontedieren. Het percentage geretourneerde Linux-netbooks of het aantal klachten over het Office 2007-lint doet vrezen voor een tegenvaller. Ok, Google heeft gedacht aan onbetrouwbare internetverbindingen of gebrekkige dekking van mobiele internettoegang. Chrome - en dus ook het OS - biedt mogelijkheden voor offline werken. Maar dat geldt dan dus voor bestaande webapplicaties.

3 Mensen willen meer dan surfen en mailen

Hoe zit het dan met de ouderwetse, niet online draaiende programma's? Een platform staat of valt immers met de hoeveelheid beschikbare applicaties ervoor. Google neemt een flinke stap naar voren door Chrome OS neer te zetten als webplatform, dus voor webapplicaties. Voor reguliere applicaties is dat dus minder goed nieuws.

Voor apparaten met weinig of geen lokale opslag en weinig rekenkracht maakt dat niet veel uit, maar Google ziet ook een plekje voor Chrome OS op gewone laptops en zelfs desktops. Daar zijn meer applicaties gewenst of nodig dan op een simpel surf&mail-laptopje. En die toepassingen zijn lang niet allemaal beschikbaar in een online-uitvoering.

Zeker, er zijn anno 2009 veel meer webapplicaties dan bij de vorige pogingen om 'netwerkcomputers' aan de man te brengen. Zoals de nc's die Oracle-topman Larry Ellison en Sun-topman Scott McNealy voor ogen stonden. Toch zijn er nog genoeg softwarepakketten die alleen lokaal draaien.

4 Niet helemaal Linux

Goed, als er behoefte is aan applicaties, ook ouderwetse lokale, dan komen die er toch? Kwestie van ontwikkelen. En als er een markt is, dus vraag, dan volgt het aanbod vanzelf. Alleen is dat een kip en ei-situatie. Pas als er applicaties zijn, komen er veel gebruikers. Pas als er genoeg gebruikers zijn, komen er applicaties.

Die situatie wordt nog verergerd doordat Chrome OS weliswaar gebaseerd is op Linux, maar niet helemaal dat open source-besturingssysteem ís. Google verwerkt er eigen dingen in, net als het heeft gedaan met het ook op Linux gebaseerde Android en de eigen implementatie van Java daarop. Maar voor Android worden er nu toch veel apps ontwikkeld? Ja, maar daar is er nog geen installed base die verwachtingen heeft zoals compatibiliteit met bestaande applicaties of gebruiksvormen en werkwijzen via een vertrouwde interface.

5 Microsofts macht

De ondergang van Windows, en daarmee Microsoft, is al vele malen eerder voorspeld. En ook enkele malen inderdaad nabij geweest. Maar onderschat het bedrijf niet. Het flink uitgestelde Windows Vista heeft niet tot het einde van het bedrijf geleid, net als de twee jaar van relatieve stagnatie sinds dat veel bekritiseerde desktopbesturingssysteem op de markt is.

De macht van Microsoft bestaat enerzijds uit geld. Google beschikt daar ook over en erodeert mogelijk de flinke kasreserves van de Windows-maker door producten zoals Chrome OS weg te geven. Maar Microsoft heeft vele miljarden om te verliezen, of te investeren. Kijk maar naar de financiële aderlating voor de oorspronkelijke en huidige Xbox-spelcomputer.

Anderzijds is de macht van Microsoft gebaseerd op inertie. Het hele ecosysteem aan pc-leveranciers, softwarepartners en ook eindgebruikers die meedoen met en op het Windows-platform is moeilijk van die koers af te krijgen. Kijk maar naar IBM OS/2, of Apples Mac OS, of BeOS, of Linux op de desktop, of Netscape. De voorbeelden zijn legio.

Het is dus nu nog niet te zeggen dat Chrome OS echt impact heeft op de markt en als dat zo is hoe schadelijk het zal zijn voor Microsoft. De potentie is er wel, al was het maar omdat Google al erg bekend is bij de massa, wat vele van de eerdere bedreigingen voor Microsoft niet altijd hadden. Zoeken op internet heet in de volksmond al gewoon 'googlen'. Maar 'pc' en 'Windows' zijn in de ogen van de gewone gebruiker een en hetzelfde.