De stichting Mozilla ontwikkelt niet alleen webbrowser Firefox en mailclient Thunderbird, maar maakt zich ook hard voor open standaarden en daarmee een open web. Recent is Mozilla Foundation dan ook aangeschaard bij de Europese antitrustzaak tegen Microsoft. Mozilla Europe-president Tristan Nitot spreekt komende donderdag in Utrecht op het jaarcongres van Nederland Open in Verbinding (NOiV).

Een dag later geeft de Mozilla-man acte de presence op de eerste editie van MozCamp. Dat is een bijeenkomst die als serie in Europa wordt opgezet. De Nederlandse aftrap is georganiseerd door het NOiV, samen met de Internet Society Nederland (ISOC), de NLUUG (Nederlandse Unix User Group) en de Nederlandse Linuxgebruikersgroep (NLLGG). Nitot geeft nu alvast antwoord op vijf vragen van Webwereld:

1 Wat is het grootste obstakel voor Mozilla?

In de meeste software-organisaties is het moeilijkste het uitbrengen van software. Dat is waar een organisatie veel in moet investeren. Dus werken we nu hard aan Firefox 3.1 (nog in bèta op het moment van schrijven). Daarnaast werken we aan Thunderbird 3 en aan project Fennec, wat een browser is voor smartphones. Een ander groot probleem is internet-gebruikers bewust maken dat de webbrowser een belangrijk onderdeel is van hun surfervaring en dat ze een keuze hebben. Er zijn nu nog miljoenen mensen die vertrouwen op Internet Explorer 6 of 7 en die geen idee hebben dat ze een veel betere surfervaring kunnen hebben met een moderne browser. De meeste van hun weten niet eens wat een browser is. We hebben gebruikers een hoop uit te leggen: waarom Firefox veiliger is, dat het extensies biedt, waarom de locatiebalk zo krachtig is.

2 Welk land gebruikt Firefox het meest, en welk het minst?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat elk bedrijf dat cijfers hierover publiceert een eigen methodologie heeft. Dat betekent dat we de cijfers niet direct per bedrijf en per land met elkaar kunnen vergelijken. Het lijkt er echter wel op dat we in Finland en Polen een groot marktaandeel hebben. We naderen bijvoorbeeld de 50 procent in Polen en 40 procent in Duitsland. Over het algemeen gesproken is Europa de plek waar de meeste Firefox-gebruikers zitten.

Een land als Nederland zit weer beneden het Europese gemiddelde. Er spelen er diverse factoren mee voor die verschillen in Europees gebruik. “Neem het voorbeeld van Polen: open source lijkt vrij goed te passen bij Poolse normen en waarden. Daarnaast zijn leveranciers van bedrijfseigen (proprietary) software vrij laat met het betreden van de Poolse markt, vanwege de kosten van het lokaliseren van hun producten. Dat geeft open source een voorsprong. Het enthousiasme van onze sterke gemeenschap maakt een groot verschil.

3 Hoe is de verdeling tussen consumenten en zakelijke gebruikers?

In de begindagen van Firefox konden we nog een aanzienlijk verschil meten in gebruik tussen het weekeinde en de weekdagen. Dat is gaandeweg steeds kleiner geworden, dus we denken dat Firefox meer en meer gebruikt wordt in kantoren.

4 Wat vind je van de IE-zaak van de EC?

Ik ben al twaalf jaar betrokken bij de browsermarkt. Er is geen twijfel aan dat Microsofts zakenpraktijken schade hebben berokkend aan de concurrentie en de concurrentieverhoudingen. Daarmee is ook schade toegebracht aan innovatie en de acceptatie van standaarden. Microsoft is in de Verenigde Staten al schuldig bevonden aan het schenden van antitrustwetten. De enige organisatie die in staat is gebleken succesvol te concurreren met Microsoft is Mozilla, een nonprofit organisatie. We kunnen dus niet echt zeggen dat de browsermarkt gezond is.

De vraag is echter wat de Europese Commissie moet doen om dit recht te zetten. Ik weet het niet echt. Maar de Mozilla Foundation heeft hulp aangeboden om tot een goede remedie te komen, dat is geen makkelijke taak. Daarom willen we ook helpen.

We zouden graag zien dat Firefox wordt gedistribueerd op pc’s middels oem-overeenkomsten. Maar in de meeste gevallen vragen de pc-producenten nogal wat geld per geleverd exemplaar om dat te doen. Dat is veel meer dan elke gebruiker ons oplevert. Dus zoals de zaken nu staan, is het onwaarschijnlijk dat Firefox standaard meekomt op pc’s.

5 Wat was jouw eerste browser en welke gebruik je zoal?

Mijn eerste browser was Mosaic, ergens in 1994, geloof ik. Ik ben toen snel overgestapt naar Netscape Navigator toen ik daar eenmaal van hoorde. Sindsdien heb ik Netscape 3 Gold, Netscape Communicator 4, Netscape 6.1, Mozilla Suite 1.0 en toen natuurlijk Firefox gebruikt.

Het is goed om meer concurrentie te hebben in de browsermarkt. Ik ben erg ingenomen met het feit dat Chrome grotendeels pure open source is, voldoet aan standaarden, en innovatief is. Ik gebruik wel andere browsers voor testen, maar ik kan niet echt lang zonder Firefox. Ik ken alle toetsenbord-shortcuts en ik gebruik diverse extensies, zoals Ubiquity, Flashblock en Cooliris. Mijn productiviteit zou flink lijden onder het gemis van die tools.

Netscape-link

Nitot is een browserveteraan; zijn relatie met Mozilla gaat terug tot ver vóór het ontstaan van Firefox. De Fransman is namelijk een voormalig werknemer van browserpionier Netscape, die later de broncode voor zijn ooit marktdominerende webbrowser Navigator vrijgaf als open source. Na veel vallen en opstaan is daar uiteindelijk de Mozilla-code, de Firefox-browers en de Mozilla stichting uit voortgekomen.