1. Welke IT-bedrijven kregen deze week de grootste klappen?

Alle IT-koersen kregen deze week een flinke opdonder. Het aandeel Google sloot voor het eerst in twee jaar onder de 400 dollar. Ook Apple ging behoorlijk onderuit[. In ons land raakte beleggerslieveling TomTom 85 procent van zijn waarde kwijt, maar het fonds is al uit de gratie sinds het kaartenmaker Tele Atlas voor miljarden overnam.

Niet al het slechte IT nieuws is het gevolg van de kredietcrisis: de ontslagen die online veiling eBay afgelopen week aankondigde, zaten al in de pijplijn. De ontslagen bij HP Nederland zijn het gevolg van de reorganisatie na de overname van EDS. De aanhoudende kredietcrisis raakt wel telecombedrijf KPN. Het concern moet vanwege hogere rente op zijn schulden ongeveer 24 miljoen euro extra aan rentelasten betalen.

2. Moeten IT'ers de komende maanden op een houtje bijten?

Dat zou nog wel eens mee kunnen vallen. Analisten hebben de aandelenkoers en winstverwachtingen van veel IT-bedrijven weliswaar naar beneden bijgesteld, maar het is een heel andere crisis dan ten tijde van de internethype in 2001.

Vooral beursgenoteerde internet en telecombedrijven waren destijds onrealistisch hoog gewaardeerd. Inmiddels maken de meeste IT bedrijven realistische winsten. Met name Nederlandse bedrijven gaan de economische neergang in met een 'solide financiële positie' en de risico's ten aanzien van het breken van convenanten zijn relatief beperkt, zo concludeerden analisten van SNS Securities vrijdag.

Optimisme spreekt ook uit de jongste ICT Barometer van Ernst & Young: Voor de komende twaalf maanden wordt binnen alle sectoren nog altijd een stijging van het ICT-budget verwacht. Het meest optimistische scenario gaat uit van een stijging van de IT branche van vijf procent. Sommige IT bedrijven lijken zelfs compleet immuun voor de crisis. IBM zag zijn nettowinst over het derde kwartaal met twintig procent stijgen.

3. Welke bedrijven gaan de crisis vooral merken?

Starters lopen het meeste risico. Er zal minder durfkapitaal aan de technologiesector worden verstrekt. Zelfs al komt dat geld niet rechtstreeks van banken, met dalende aandelenkoersen is het niet erg aantrekkelijk om in techstarters te investeren. Topinvesteerder Ron Conway heeft starters deze week geadviseerd fors in de kosten te schrappen. Internetondernemer Jason Calacanis waarschuwde vorige maand dat tussen de 50 en 80 procent van de startende bedrijven als gevolg van kredietcrisis failliet gaat.

4. Hoe staat het met de vacaturestops?

Ook daar valt nog weinig van te merken. Microsoft heeft de geruchten dat er momenteel geen mensen meer bij het bedrijf worden aangenomen deze week officieel ontkend, maar het bedrijf kijkt wel kritisch naar het aannamebeleid.

SAP heeft eind september wel een onmiddellijke vacaturestop aangekondigd omdat de verkoop van software in het derde kwartaal van 2008 flink is tegengevallen. Ook de outsourcingsector heeft het moeilijk. Vooral Indiase IT bedrijven die afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt ondervinden naar verluidt veel hinder van de crisis.

5. Zijn er ook positieve effecten?

Weekblad ComputerWorld meldde een dezer dagen dat als gevolg van de kredietcrisis meer studenten IT als hoofdvak kiezen in plaats van vakken waarmee zij op Wall Street carrière kunnen maken. Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics is IT het snelstgroeiende werkterrein. Helaas spinnen ook spammers garen bij de kredietcrisis: het aantal spamberichten met goedkope kredieten is de laatste dagen fors gestegen.