1. Ssd, is dat niet de harde schijf voor gefortuneerden?

Ssd staat voor solid state disc en is een niet-vluchtig geheugen. Anders dan bij traditionele harde schijven, zijn er geen bewegende onderdelen. Daardoor gaan deze geheugens minder snel kapot dan mechanische schijven. Nadeel van de reguliere harde schijf is zijn (hoge) toegangstijd. Bij ssd is de leessnelheid per definitie hoger. Verwacht wordt dat ssd's stilaan de mechanische harde schijven zullen vervangen, maar nu is deze technologie inderdaad nog erg kostbaar. Overigens gaan de prijzen wel snel omlaag. Dell kondigde afgelopen week een ssd van 128 GB aan voor dezelfde prijs (649 dollar) als het bedrijf voor de 64 GB versie vroeg. Op dit moment wordt ssd in combinatie met een traditionele harde schijf geleverd. De harde schijf voor opslag, de ssd voor het OS of voor applicaties.

2. Wordt ssd niet te veel lof toegezongen?

Dat lijkt er wel op. Marktvorser IDC kon onlangs geen onderscheid ontdekken tussen een solid state drive en een veel goedkopere 7200 rpm harddisk. Bij tragere harde schijven zie je wel een verschil, maar mechanische harde schijven worden steeds sneller. Het is ook nog maar de vraag of ssd echt zuinig is, zoals vaak wordt beweerd. Ssd heeft minder stroom nodig dan een harde schijf, maar moet wel constant gevoed worden. Een harde schijf verbruikt alleen veel stroom tijdens de pieken van lees-/schrijfoperaties. De site Tom's Hardware kwam onlangs tot de conclusie dat een ssd helemaal niet gunstig is voor de accuduur, maar inmiddels is die visie ietwat bijgesteld: ssd kan zuiniger zijn, maar het hangt wel van de omstandigheden en het type drive af.

3. Hoe zit het met de duurzaamheid?

Ook daarover zijn de meningen sterk verdeeld. Voor de snellere mlc's (multi-level cell's) zou de grens liggen bij 10.000 schrijfopdrachten voor twee bit per cel en of zelfs 1000 schrijfopdrachten voor drie of vier bits per cel. Bij de huidige generatie ssd's gaat het om circa 100.000 schrijfopdrachten.

4. Is Vista niet geschikt voor ssd?

Dat vindt Sandisk. Dat bedrijf liet deze week weten dat ze de introductie van de volgende generatie ssd's om die reden nog even uitstellen. De volgende generatie ssd's werkt op basis van multilevel cell (mlc)-technologie, waarvoor een betere controller vereist is en die ontbreekt nog. De prestaties van de huidige ssd's in een Vista-omgeving zijn dan ook onvoldoende, zegt Sandisk.

5. Moet ik wachten met een ssd?

Op dit moment zijn het vooral bedrijven die belangstelling hebben voor ssd, maar hoofdzakelijk omdat het geheugen minder gauw kapot gaat dan de reguliere harde schijf. Voor consumenten blijft de technologie voorlopig nog erg prijzig. Seagate denkt dat de techniek niet klaar is voor massagebruik en Fujitsu ziet ook op langere termijn helemaal niets in deze techniek. Het OS mag iets sneller opstarten, maar veel systeemacties profiteren helemaal niet van ssd, zegt het bedrijf.