Wat is er mis met Microsoft?

Het leek lang goed te gaan, maar ook Microsoft heeft flink last van 'de crisis'. Lang niet zo dramatisch als veel chipbakkers en elektronicafabrikanten, maar de omzet en de winst vielen vooral het laatste kwartaal tegen. De nettowinst in het afgelopen kwartaal kwam uit op 4,17 miljard dollar op een omzet van 16,63 miljard. Dat is 11 procent minder winst en 2 procent meer omzet dan in het laatste kwartaal van 2007.

Verschillende divisies, waaronder het belangrijke Windows (client) en de belangrijk geachte maar veel kleinere Online Services, vertoonden gebreken. De omzet die Windows genereert viel 8 procent terug in vergelijking met eind 2007 en Online, waar de Live zoekmachine en diensten toe behoren, draaide maar liefst 471 miljoen dollar verlies op een omzet van nog geen 900 miljoen dollar.

Waarom zet Microsoft 5000 medewerkers op straat?

Microsoft kondigde tegelijk met de cijfers meteen een drastische sanering aan. 5000 werknemers zullen de komende anderhalf jaar 'afvloeien', van wie zo'n 1500 per direct. Waarom? Omdat zoals gezegd omzet en winst tegenvallen, en bovendien de vooruitzichten onzeker zijn. Door radicaal kosten te besparen en mensen op straat te zetten, tracht het bedrijf erger te voorkomen. Maar Ballmer beloofde dat er de komende tijd ook duizenden nieuwe werknemers zullen worden aangenomen. Het zwaartepunt zal daarbij liggen op het zwaar verliesgevende Online Services. Want Microsoft houdt koste wat kost Google in het vizier.

Wat is de belangrijkste oorzaak van de misère in Redmond?

Tegenvallende pc verkopen. En wat is daar de oorzaak van? 'De crisis' en...Windows Vista. Het is nagenoeg bekend dat Vista een kwijnend bestaan leidt, gemeden door consumenten en gepasseerd door bedrijven. En dat doet pijn in Redmond. Windows is nog steeds samen met Office het magische duo melkkoeien van Microsoft. Maar terwijl XP geniet van een glorieuze oude dag (maar steeds minder melk geeft) heeft haar dochter Vista schromelijk verzaakt. Microsoft kan slechts hopen dat Windows 7 het gouden kalf is...

Waarom is Apple dan nog niet getroffen?

De cijfers van Apple vormden deze week hét bewijs dat de ellende van Microsoft Vista-gerelateerd is en niet zozeer terug te voeren op 'de crisis' en tegenvallende pc verkopen. Want de meeste producten van Apple gaan vooralsnog als zoete broodjes. Consumenten besparen op van alles en nog wat maar staan nog steeds kwijlend in de rij voor een MacBook of iPhone. Het appeal van Apple's beperkte en overzichtelijke lijn van producten blijkt nog steeds te werken, met of zonder Jobs aan het roer in Cupertino, al moet dat laatste nog blijken.

En Google? Kan die de recessie weerstaan?

De kwartaalcijfers van Google, eveneens deze week gerapporteerd, waren boven verwachting. Waar de koers Microsoft na bekendmaking van de kwartaalcijfers 10 procent kelderde, steeg Google gisteren bijna zes procent.

Tot nog toe lijkt Google dus de crisisdans te ontspringen, al is dat nog te vroeg om conclusies te trekken. Mountain View heeft namelijk maar één echte bron van inkomsten: online advertenties. En die markt is zeker niet immuun voor de recessie. Maar tot nog toe berijdt Google zijn one trick pony als een volleerd rodeorijder. Tot ongetwijfeld groot chagrijn van Redmond, wiens zoek- en advertentiediensten meer weg hebben van een bodemloze put: hoe meer geld Microsoft er in stopt, hoe dominanter Google wordt. Hoog tijd voor een zoekdeal met Yahoo.