Ondanks een subsidieaanbod van Verkeer en Waterstaat, hebben KPN en de NS nog geen aanvraag ingediend om WiFi in de trein mogelijk te maken. Heeft het wel zin?

1. De NS had toch zulke grote plannen met wifi en beeldschermen?

Ja, al sinds 2006. Het plan was om internet en reisinformatie aan te bieden, onder meer via beeldschermen. Vorig jaar besloten KPN en NS uit elkaar te gaan omdat de kosten te hoog werden. Er is gesproken over investeringen tot 100 miljoen euro. In december vorig jaar bood minister Camiel Eurlings van Verkeer 15 miljoen subsidie euro aan voor het gebruik van een laptop in de trein, maar NS moet eerst met een nieuw plan komen en dat is er nog altijd niet.

2. Heeft Wifi in de trein nog wel zin?

Dat is een goede vraag, want zakelijke gebruikers hebben nu vaak al een data-abonnement voor hun laptop, en ook via de mobiele telefoon kun je makkelijk je email afhandelen. Daarnaast worden de komende jaren steeds hogere snelheden aangeboden. In 2009 moet bijvoorbeeld LTE klaar zijn, de opvolger van HSDPA, zij het dat daarvoor wel weer aangepaste datakaartjes of mobiele telefoons vereist zijn.

3. Waar kun je wel mobiel internetten in de trein?

In de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Via de antenne op het dak komt er een verbinding met internet tot stand dankzij een bidirectionele satellietverbinding. Webwereld mocht dat onlangs uitproberen en dat werkt prima. Het is nog gratis ook voor wie eerste klas rijdt. In de tweede klasse betaal je 13 euro voor vrije toegang of 6,50 euro voor 60 minuten. Eind 2008 zullen alle treinen met dit systeem zijn uitgerust, dus ook de treinen naar Keulen. In de hogesnelheidstrein komt ook wifi, zo heeft de NS al laten weten. Bij Connexxion kun je ook internetten in de trein. In de treinen van Connexxion op de Valleilijn (Amersfoort-Ede/Wageningen) kun je al sinds 2006 overal met je laptop gratis het wereldwijde web op. Het bedrijf heeft het (gedeelde) UMTS systeem met huisleverancier Vodafone geïnstalleerd, zonder subsidie ook nog.

4. Zijn er nog andere mogelijkheden om goedkoop in de trein te internetten?

Ja, voor steeds meer mobiele telefoons is software beschikbaar zodat een 3G verbinding als wifi hotspot is in te richten. Gewoon een kwestie van een laptop aankoppelen. Fon geeft binnenkort, in samenwerking met Joikusoft, gebruikers de mogelijkheid om een mobiele hotspot op te zetten.

5. Na de trein de bus?

Wie weet. Connexxion heeft in 2005 al eens wat proeven gedaan met wifi, bijvoorbeeld tussen Haaksbergen en Hengelo en van Amsterdam naar Muiden/Muiderberg en Bussum. Volgens Coen Storm, manager Rail van Connexxion, lopen die experimenten in het Gooi nu nog, maar zijn er geen plannen om het grootschalig uit te rollen omdat er tot nu toe niet veel gebruik van werd gemaakt.