Wat is Wimax precies?

Wimax zit tussen vast breedband (kabel, ADSL, glasvezel), wifi en mobiel internet (HSDPA of hoger) in. Dat wil zeggen: als het om de mobiele variant gaat. Wimax kent namelijk ook nog een vaste variant. Voordeel van mobiel Wimax is dat je overal een verbinding hebt, maar dan met snelheden die je van DSL bent gewend en zonder datalimieten. Wimax biedt een maximale snelheid van 70 Mbps en kent een bereik van 50 kilometer onder gunstige omstandhigheden.

Maar zover zijn we nog lang niet. Het dinsdag gelanceerde Aerea-netwerk van Worldmax biedt klanten 2 Mbps draadloos internet voor 20 euro per maand.

Wat zijn de nadelen van Wimax?

Die zijn nu nog talrijk. Worldmax heeft in Amsterdam momenteel 37 basisstations, en dat is net te weinig voor gegarandeerde ontvangst in huis. Later wordt het aantal basisstations uitgebreid en zou ontvangst binnenshuis wel goed moeten zijn. Ook is er nog weinig ontvangstapparatuur: nu alleen nog een insteekkaartje die uitsluitend onder XP werkt. USB dongles volgen later. Pas dan is een desktop pc aan te sluiten.

Wimax wordt natuurlijk pas echt interessant als het landelijk wordt aangeboden. Maar eerst moeten de benodigde frequenties voor de Nederlandse markt nog geveild worden. Nog een tegenvaller: Wimax biedt, in tegenstelling tot wat links en rechts wordt beweerd, geen symmetrische datasnelheden. Downloaden is geen probleem, maar de uploadsnelheid is afhankelijk van de antenne in de laptop en die is natuurlijk minder sterk dan het basisstation.

Maakt Wimax eigenlijk wel kans op de markt?

De toekomst ziet er niet slecht uit. Wereldwijd zijn er inmiddels driehonderd commerciële Wimax-projecten in 118 landen, zo werd deze week bekend gemaakt op het congres van het Wimax Forum in Amsterdam. Het Wimax Forum verwacht in 2012 21 miljoen gebruikers in Europa tegen zo'n 60 miljoen in het Aziatische gebied. De meeste groei vindt plaats in landen zonder breedband infrastructuur, maar in toenemende mate gaat Wimax de concurrentie aan met Dsl.

Is er al concurrentie op de nieuwe Wimax-markt?

Ja, Callmax lanceerde onlangs een netwerk met een andere variant, genaamd Mobile-Fi. Mobile-Fi is een kersverse draadloze breedbandstandaard en moet een serieus alternatief vormen voor mobiel Wimax en UMTS, maar wordt voorlopig alleen in de regio Amsterdam aan bedrijven aangeboden. Dit najaar worden de overige Wimax-frequenties geveild en daarvoor zouden al zeven kandidaten zijn, zowel uit binnen- als buitenland. Daaronder kabelaar Ziggo en KPN. Het is nog wel de vraag wat deze partijen met Wimax willen: behalve breedband internet kunnen de geveilde frequenties ook worden ingezet voor telefonie en televisie.

Wordt Wimax binnenkort niet gewoon ingehaald?

Dat is zeer wel mogelijk. De opvolgers van HSPA/UMTS staan namelijk alweer in de startblokken met als voorlopig eindstation LTE (Long Term Evolution), die snelheden tot 100Mbps downstream en 50Mbps upstream moet ondersteunen. Op het Wimax congres deze week waarschuwden verschillende partijen dat LTE meer belooft dan waarmaakt. Maar dat zeiden - en zeggen - veel anderen ook over Wimax.