1. De ontwikkeling van Windows 7 gaat met flink wat geheimzinnigheid gepaard. Waarom eigenlijk?

Het is juist dat Microsoft in het verleden vaak al vroeg openheid van zaken gaf over toekomstige besturingsystemen en we nu minder te horen krijgen. Maar geheimzinnigheid? Wellicht zijn het de media zelf die zo graag allerlei details over het nieuwe OS willen horen, terwijl Microsoft nog middenin het ontwerpproces zit.

De vele publiciteit over het tegenvallende Vista maakt de nieuwsgierigheid naar een opvolger alleen maar groter. Chris Flores, lid van het Windows ontwikkelteam, schreef deze week op zijn blog dat Microsoft bewust minder informatie geeft omdat tussentijdse veranderingen kan leiden tot verwarring bij partners en klanten. Commerciële motieven zullen ook een rol spelen: Windows krijgt steeds meer concurrentie van MacOS X en Linux. Verder heeft Microsoft er natuurlijk geen belang bij om nu al de Windows 7-trompet te steken nu Vista nog volop wordt uitgerold.

2. Wanneer zal Windows 7 verschijnen?

Microsoft heeft aanvankelijk 2010 aangegeven, maar recentelijk beweerde Bill Gates dat het OS volgend jaar al zou kunnen verschijnen. Volgens Microsoft zelf duidde Gates echter op betaversies. Begin 2010 lijkt realistischer, ook al omdat Microsoft in het verleden vaak wat al te optimistisch is geweest over de verschijningsdatum van zijn besturingssystemen. De eerste zogeheten Milestone-versie van Windows 7 alias Vienna is overigens in januari verschenen. Aan deze versies is nog weinig nieuws te zien, dat komt pas met Milestone 3, die in het derde kwartaal moet verschijnen.

3. Wat is er eigenlijk bekend over Windows 7?

Niet veel. Afgelopen week gaf Microsoft een eerste demonstratie van Windows 7 op een door de Wall Street Journal georganiseerde conferentie. Daar werd een aanraaktechnologie gedemonstreerd waarbij je meer dan één vinger tegelijk kunt gebruiken, bijvoorbeeld om gelijktijdig verschillende lijnen te tekenen.

Maar verder: Windows 7 wordt naar verluidt helemaal niet zo revolutionair als sommigen veronderstellen, juist om te voorkomen dat de verschijning weer eens extra lang op zich laat wachten. Het wordt daarom een verdere evolutie van Vista met een kernel die gebaseerd zal zijn op Windows Server 2008.

Plannen om een zogenoemde minikernel te ontwikkelen lijken alweer van de baan. Zeker is dat er zowel een 32-bits als een 64-bits versie zal komen, net als nu voor Windows Vista het geval is. Mogelijk biedt 7 ondersteuning voor virtualisatie voor eindgebruikers, maar zeker is dit allerminst. Daarnaast heeft Microsoft een externe adviseur uit het Adobe kamp aangetrokken om de gebruikersomgeving van Windows een forse beurt te geven.

4. Moeten we Vista maar geheel overslaan?

Die suggestie is wel gedaan door analisten. Volgens Forrester begint het erop te lijken dat veel bedrijven Vista volledig links laten liggen en meteen van Windows XP op Windows 7 zullen overgaan. Links en rechts worden al vergelijkingen gemaakt met Windows Millennium, een tussentijdse en nauwelijks aangeslagen Windows versie die het gat tussen Windows 98 en 2000 moest opvullen.

Gartner waarschuwt dat bedrijven die wachten op Windows 8 een groot risico lopen. Over twee jaar is Vista mogelijk net zo ingeburgerd en even stabiel als XP nu.

5. Dat is te hopen, want veel hardware werkt niet met Vista.

Dat ligt aan de fabrikanten die hun stuurprogramma's niet tijdig hebben aangepast. Windows 7 ontwikkelchef Steven Sinofsky heeft toegezegd dat software en hardware die onder Vista werken ook op Windows 7 zullen draaien. Microsoft zal daar speciaal op letten.