1. Firefox zit in de zak van Google

U gebruikt Firefox als verzetsdaad? Omdat u zich niet prettig voelt bij dat megalomane Microsoft? Think again, Firefox-maker Mozilla zit namelijk geheel in de zak van die andere gigant, Google. Vrijwel alle omzet - volgens de meest recente gegevens 85 procent - van Mozilla is afkomstig uit Mountain View. En Google mag dan wel 'don't be evil' als bedrijfsmotto hebben, de aandeelhouders willen gewoon geld verdienen.

2. Firefox is onveilig

Het unique selling point van Firefox is vanaf het begin de veiligheid geweest. Firefox heeft de naam beter beveiligd te zijn dan dat brakke Internet Explorer. Maar dat was wel in de tijd dat alleen u, de digitale voorhoede, Firefox gebruikte. Inmiddels is Firefox aardig populair en daarmee reuze interessant voor bug-jagers. Met alle gevolgen van dien.

Voorbeeldje? Enkele uren na de lancering van Firefox 3.0 werd het eerste lek al naar buiten gebracht. Dat was geen incident. Gemeten naar het aantal kwetsbaarheden was Firefox in 2007 de onveiligste browser. In totaal werd Firefox vorig jaar getroffen door 122 veiligheidslekken. Bij Internet Explorer bleef de teller volgens Symantec steken op 57 kwetsbaarheden.

Het grote aantal lekken in Firefox heeft alles te maken met de toegenomen populariteit van de browser. Tot begin 2005 was de browser simpelweg niet interessant voor exploit-makers. Het volgende slachtoffer van een stijgend marktaandeel dient zich overigens ook alweer aan: Safari zag het aantal veiligheidsproblemen vorig jaar flink stijgen.

3. Firefox verwaarloost gebruikers oude besturingssysteem

Heeft u nog Windows 98 of Me draaien? Vergeet Firefox 3 dan maar. Windows 2000 is het minimum voor wie de nieuwste versie van Firefox wil gebruiken. Nee, dan Opera. De nieuwste uitvoering van die browser kun je ook nog gewoon installeren als je Windows 95 hebt.

4. Firefox is traag

Goed, dat Firefox wat trager opstart dan Internet Explorer valt te billijken - IE wordt bij het opstarten van Windows immers al gepreload. Maar ook als Firefox eenmaal is opgestart, valt er nog veel aan de snelheid te verbeteren. Dat geven ze bij Mozilla ook ruiterlijk toe. Vandaar dat ze de Javascript engine in Firefox nu willen opvoeren. In versie 3.1 van de browser moet Javascript 40 keer sneller worden. Prima, maar wel een beetje laat. We schreven het vorige week al: wie een echt snelle browser wil, moet maar eens naar Opera kijken.

5. Add-ons maken Firefox instabiel

Leuk hoor, dat je Firefox zo kunt personaliseren met allerlei kekke add-ons. Maar het komt de stabiliteit van de browser niet altijd ten goede, zeker niet als je er een hele berg installeert. En probeer dan nog maar eens uit te vinden waar de problemen vandaan komen.