Met die plugin moet ondersteuning worden geboden voor de nieuwste webtechnieken. Wat deugt er nog meer niet aan IE?

1. IE gaat niet met zijn tijd mee.

Daar denken ze bij Microsoft uiteraard anders over. Volgende week komt er een tweede beta beschikbaar van IE8, en de definitieve versie staat voor het einde van dit jaar op de planning. De nieuwe versie biedt volgens de softwarereus volop ondersteuning voor de nieuwste webstandaarden.

Maar volgens Vladimir Vukicevic, ontwikkelaar bij Mozilla, is Internet Explorer nou juist een van de grootste obstakels op de weg van moderne webtechnologie omdat hij technieken als Canvas niet ondersteunt. Met Canvas kun je bijvoorbeeld twee- en driedimensionale afbeeldingen genereren, zoals die bij Google Maps te zien zijn. Mozilla wil daarom zijn eigen Canvas in een zogeheten ActiveX plugin bakken die geïntegreerd kan worden in IE.

Dat is nodig omdat IE ondanks de opmars van Firefox nog altijd de populairste browser is en andere browsers niet 'vooruit' kunnen als de marktleider achterblijft.

2. IE biedt nauwelijks mogelijkheden tot personalisatie.

Feit. Browsers als Firefox en Opera kunnen op allerlei manieren worden aangepast. Het aantal plugins, widgets en add-ons is al bijna niet te tellen, maar bij IE laat hooguit de installatie toe van taakbalken. En ook met IE 8.0 komt daarin geen verandering. Overigens heeft het een en ander wel geleid tot een explosie van alternatieve browsers met een eigen gebruikersomgeving die IE als kern gebruiken, maar de belangstelling daarvoor is nooit zo groot geweest. IE 8.0 biedt wel een aantal nieuwigheden, zoals webslices, kleine voorbeschouwingen van sites in een miniatuurweergave, maar of we daar nu van achterover moeten vallen...?

3. IE biedt geen bescherming tegen phishing-achtige aanvallen.

Firefox gebruikers kunnen gebruik maken van de NoScript plugin om zogenoemde cross site scrpting (XSS) aanvallen te pareren. Bij Internet Explorer komt die bescherming er pas met IE8. Daarin zal een zogeheten XSS filter worden ingebouwd. Maar Opera lijkt in dit opzicht ook alweer verder: het biedt meer bescherming tegen phishing-websites dank zij een samenwerking met Haute Secure, Netcraft en PhishTank.

4. IE biedt te weinig privacy mogelijkheden.

Het goede nieuws is dat IE8 een heuse 'pornoknop' krijgt, net als Apple's Safari. Dat wil zeggen dat de browser elk spoor van de surfactiviteiten zoals de geschiedenis en cookies van de gebruiker kan wissen. Privacy is al jaren een van de hoekstenen van wat Microsoft trutstworthy browsing noemt.

5. IE is traag en crasht vaak.

Daarin ontlopen Firefox en IE elkaar niet zo heel erg, zeker niet als je Firefox vollaadt met addons. Wie een snelle browser wil, zou op zijn minst eens naar Opera moeten kijken. De Noorse browser heeft zich ontpopt van lelijk eendje tot een volwassen zwaan.

Microsoft heeft weliswaar snellere starttijden toegezegd. In Beta 2 moet Frame Process Merging daarvoor gaan zorgen. En als straks een crash optreedt verdwijnt alleen het tabblad met die ene pagina, en wordt niet de hele browser in zijn val meegesleept, belooft Microsoft.