1. Te weinig vernieuwing

Eigenlijk is Windows 7 een verfraaide, opgefriste versie van Vista. Onder de motorkap toont Microsoft vooralsnog weinig substantiële vernieuwingen. Die vernieuwingen wist het bedrijf wel in te bouwen in Vista, maar van gedurfde nieuwe ideeën, buiten multitouch en een nieuwe taakbalk, lijkt geen sprake te zijn. Ondanks de claim van toegenomen prestaties en verbeterde compatibiliteit, is Windows 7 meer van hetzelfde, oftewel: Vista 2. Dat heeft Steve Ballmer zelf nog gezegd.

2. De veiligheid voldoet niet

Hoewel Microsoft beweert dat met Windows 7 weer een hoop beveiligingsproblemen worden opgelost, moest ook na de release van de prebèta-versie van deze week, haastig nog een patch geschreven worden. Omdat de gebruikte kernel ook gevoelig was voor kritieke lek waarvoor Microsoft vorige week inderhaast een noodpatch uitbracht. Het systeem zou op hol kunnen slaan wanneer er een RPC-verzoek gedaan wordt. Windows 7 mag dan nog in prebèta zijn, maar ook in de definitieve versie zullen we het moeten stellen met een 'verouderde' en opgelapte kernel.

3. Microsoft blijft kopiëren

Voor veel computergebruikers blijft een punt van kritiek dat Microsoft maar blijft kopiëren en de laatste jaren zelf niet eens met wat nieuws op de proppen komt. Microsoft aapt Apple al na sinds de jaren tachtig, maar het wordt weer eens pijnlijk duidelijk bij Windows 7.

Zo heeft de multitouch-interface verdacht veel weg van die van Apple's iPhone, gaat de vernieuwde taakbalk wel erg lijken op de Dock uit OSX en ook de nieuwe 'Jumplist' van Microsoft toont veel overeenkomsten met de OSX List View. Ook het ondersteunen van locatie-, bewegings-, en lichtsensors lijkt van Cupertino afgekeken.

4. Upgraden vanaf XP wordt lastig

Hoewel Microsoft claimt dat er geen problemen ontstaan bij het upgraden van Vista naar Windows 7, lijkt dat wel te zo te zijn bij de upgrade van XP naar Windows 7. In een artikel van Informationweek wordt geschreven dat slechts 4% van de Britse bedrijven de overstap naar Vista heeft gemaakt. Ook in de Verenigde Staten ligt het aantal zakelijke overstappers niet veel hoger.

Veel IT-managers slaan Vista over en wachten op de introductie van Windows 7, die op haar vroegst eind 2009 wordt verwacht. En daar ontstaat een probleem omdat Windows XP officieel eind dit jaar uit de running gaat. Veel bedrijven zullen ingrijpende veranderingen wat betreft hun applicatiemodel moeten ondergaan, willen zij meegaan in met Microsoft's roadmap. Eerder waarschuwde het bedrijf al dat het overslaan van Vista de nodige upgradeproblemen met zich mee kon brengen.

2009 komt voor Microsoft te vroeg

Met de release van de pre-beta afgelopen week, beloofde Microsoft alles in het werk te zullen stellen om eind 2009 een volledige commerciële versie uit te kunnen brengen. Het probleem is echter dat Microsoft wel vaker vroege releasedata beloofd heeft, bijvoorbeeld ten tijde van Longhorn/Vista, en dat dit destijds niet heel erg goed uitpakte. Bill Gates beloofde toen in 2004 dat Vista 'op tijd' zou worden afgeleverd.

We weten nu dat het bedrijf beter nog een jaar had kunnen wachten tot de kinderziektes uit het product gehaald waren. Via het 'normale' tijdpad dat Microsoft volgt met het uitbrengen van besturingssystemen, zou Windows 7 pas in 2012 het licht moeten zien. Dat die releasedatum nu naar (mogelijk) november 2009 vervroegd is, zou gezien de duur van de testfase die een dergelijk product met zich meebrengt, aan de korte kant zijn.