Het geld komt samen in European Finders Capital (EFC). Michael Birch, oprichter van sociale netwerksite Bebo, en Brent Hoberman, bekend van reissite lastminute.com, hebben hun krachten gebundeld om Europese startups te stimuleren. Met het fonds moet het investeringsgat overbrugd worden dat ontstaat door de economische malaise.

EFC start met een bedrag van 20 miljoen pond (22,5 miljoen euro) maar dat moet snel uitgroeien tot 50 miljoen pond. Birch opereert vanuit San Francisco en wil de Europese startups op gelijke voet trekken met de Amerikaanse. Volgens hem loopt Europa achter op de Amerikanen.

Geld van bedrijven

Al het geld komt bij oprichters van bedrijven vandaan, vertelt Birch tegen The Sunday Times. "Van mensen die het vaker gedaan hebben." Volgens de krant hebben Europese bedrijven afgelopen jaar 1 miljard pond minder investeringen opgehaald, overheden worden gestimuleerd om het gat te dichten. In de VS werd vorig jaar 3,9 miljard dollar minder geïnvesteerd in startups, daarmee kwam aan de overkant van de oceaan het investeringsniveau op het laagste niveau sinds 1998.

Volgens de investeerders zullen er grote, marktveranderende bedrijven uit deze tijd ontstaan. EFC ziet vooral een gat tussen verschillende investeringsmodellen. Er zijn bedrijven die tussen de 50.000 en 100.000 pond investeren. En er zijn bedrijven die direct een paar miljoen in een startup stoppen die meer heeft waargemaakt dan origineel de bedoeling was.