Dit vertelt hij in een filmpje op YouTube. Cerf pleit al jaren voor een open internet. In het filmpje stelt hij dat het internet zonder netwerkneutraliteit 'niet bepaald concurrentie toelaat'. Hij noemt bedrijven zoals Yahoo en ook zijn eigen Google die in de beginjaren zonder enige vorm van restricties en toestemming aan de weg konden timmeren.

'Wetenschappers voor Obama'

Hij ziet in senator Obama de 'potentiële president die zijn visies deelt'. Obama zet zich in voor netneutraliteit door het ondersteunen van de Internet Freedom Preservation Act. De wet, die op dit moment onder behandeling is in het congres, houdt in dat netwerkaanbieders niet bepaalde websites of internettoepassingen voorrang mogen geven op andere. Cerf windt geen doekjes om z'n politieke voorkeur. Hij besluit het filmpje: "Ik ben Vint Cerf, ik ben een wetenschapper en ik stem op Barack Obama!"

De tegenstrever van Obama, John McCain, is minder fervent voorstander van netneutraliteit, en hij steunt de wet niet. McCain ziet meer in, zoals het een republikein beaamt, een vrije markt oplossing waar alleen de grote excessen aangepakt worden.

Vodafone: neutraliteit oneerlijk

Maar Cerf vreest dat die laatste aanpak niet werkt. Grote netwerkaanbieders ondersteunen netwerkneutraliteit niet omdat ze bang zijn dat hun sterke posities wegsmelten als sneeuw voor de zon als de wet wordt aangenomen.

Deze week stipuleerde een econoom van Vodafone nog dat het bedrijf geen brood ziet in netneutraliteit. Volgens de provider betekent dat in feite dat applicatieaanbieders als Google internet gebruiken als 'gratis lunch'. Vodafone pleit voor een alternatief internet gebaseerd op intelligent netwerkmanagement waarbij diversiteit in 'quality of service' centraal staat.