Op de officiële Google-blog reageert Cerf op de uitspraak van de Federal Communications Commission (FCC) tegen provider Comcast.

Gesprekken met Comcast

De Amerikaanse telecomwaakhond berispte vorige week de breedbandprovider omdat deze het netwerk van downloaders heeft afgeknepen, waarbij vooral Bittorrent en peer-to-peer vertragingen opliepen. Cerf noemt de overstap van Comcast naar protocolneutraal netwerkmanagement een stap in de juiste richting. Hij onthulde hierover te hebben gesproken met techneuten van het kabelbedrijf. Volgens Cerf gaat het niet meer om de vraag of netwerkmanagement nodig is maar om hoe dit dient te gebeuren.

Afgelopen vrijdag maakte Kurt Dobbins van Arbor Networks, dat deep-packet controlesoftware voor netwerkmanagement levert, al vergelijkbare opmerkingen als Cerf. Naar aanleiding van de Commcast uitspraak van de FCC noemde hij enige vorm van netwerkmanagement een absolute noodzaak. "Zonder dat zullen consumenten meer gaan betalen voor lagere kwaliteit, aangezien providers voortdurend hun netwerken moeten uitbreiden om de massale groei van het bandbreedtegebruik bij te benen", aldus Dobbins.

Basisniveau van bandbreedte

Verder geeft Cerf zijn mening over de recente trend om websurfers per gebruikte bandbreedte te laten betalen. Over dit 'billing by the byte', waarmee Amerikaanse providers als Bell Canada en Time Warner experimenteren, is hij weinig enthousiast. "Zo'n begrenzing op volume is niet erg nuttig", meent Googles 'chief internet evangelist'. Een van de bezwaren luidt dat internetters moeilijk vooraf kunnen inschatten hoeveel bandbreedte zij verbruiken.

Cerf prefereert een systeem waarbij internetgebruikers "tegen betaling toegang tot het internet kunnen krijgen met een minimum databegrenzing. Zij mogen dan zelf weten op welke manier zij het internetverkeer gebruiken", aldus Cerf. Volgens dit model zouden isp's dan een basisniveau van bandbreedte moeten garanderen, maar meer beschikbaar moeten stellen als de toestand van het netwerk dat toelaat.