Wereldwijd is de markt voor virtualisatiesoftware vorig jaar met bijna 70 procent gestegen tot 1,1 miljard dollar, becijferde onderzoeksbureau IDC. Over de komende jaren zal de markt jaarlijks met 27 procent toenemen tot een verwachte omvang van 3,5 miljard in 2011. Daarnaast voorspelde onderzoeksbureau Forrester Research dat tweederde van alle rekencentra bij bedrijven in 2009 zal gebruikmaken van virtualisatie.

Haken en ogen

Toch zitten er nog haken en ogen aan de nieuwe technologie, menen analisten van diezelfde onderzoeksbureaus. Zo zijn de licentieovereenkomsten van software dikwijls te beperkt of te begrotelijk voor gebruikers die hun databases of bedrijfstoepassingen op virtuele servers willen draaien.

Daarnaast zal het moeilijk zijn geschikte it'ers te vinden die met de nieuwe technologie kunnen omgaan. Door virtualisatie moeten softwareleveranciers ook een veel groter aantal hardwaretests uitvoeren en kost het meer tijd om toepassingen te certificeren.

Zwartepieten

Een groter probleem met virtualisatie is dat er minder technische ondersteuning van ontwikkelaars en softwareproducenten zal zijn. Als een toepassing die niet is gecertificeerd om op virtuele servers te draaien vastloopt, is het de vraag wie de gebruiker daarbij zal helpen: de leverancier van het platform of de software? Volgens Christopher Voce, analist van Forrester Research, kan dat resulteren in "een fiks potje zwartepieten".

De technische ondersteuning bij virtuele servers is nu nog geen groot probleem, omdat met name grote bedrijven virtualisatie toepassen. Die hebben voldoende invloed op softwareleveranciers om persoonlijke ondersteuning te eisen, zegt IDC-analist Michelle Bailey. "Hun boodschap is: of je ondersteunt me, of ik zoek een andere leverancier of ga zelfs over op open-source."

Zeldzaam

Volgens marktleider VMware ondersteunen ruim honderd softwareleveranciers toepassingen die op zijn virtualisatieplatform draaien. Toch blijven producenten als SAP, dat vorige week aankondigde ondersteuning voor zijn ERP- en CRM-toepassingen op servers met VMware-software te bieden, relatief zeldzaam.

Bovendien willen softwarebedrijven als Microsoft en Oracle liever hun eigen virtualisatieplatformen naar voren schuiven. Zo ondersteunen Microsoft en Oracle formeel geen van hun producten op virtualisatieplatformen van anderen. Volgend jaar komt Microsoft met de upgrade Hyper-V Server, terwijl Oracle werkt aan Oracle VM.

Overdreven

VMware en concurrent Parallels noemen de problemen rond technische ondersteuning van software overdreven. Zo heeft Parallels een overeenkomst met Microsoft, waardoor de softwaregigant bij problemen rond het virtualisatieplatform Virtuozzo advies moet geven. Volgens VMware helpt Oracle gebruikers van hun platform, ondanks berichten van het tegendeel.