Nu hebben Citrix en Novell een samenwerking aangekondigd. Volgens de deal wordt SUSE Linux Enterprise Server aangemerkt als het ‘perfecte gastsysteem’ op Citrix XenServer. Dit is niet verwonderlijk, aangezien Novell zelf ook Xen gebruikt voor virtualisatie, al flirt het sinds kort ook met KVM.

Daarnaast gaan de twee bedrijven ondersteuning bieden aan gezamenlijke klanten. Citrix zal ook deelnemen aan het PlateSpin Recon for Assessment Program van Novell. De partners van Citrix trekken daardoor profijt van de consolidatie- en beheermogelijkheden van de Platespin-toolset van Novell.

Allianties alom

Maar Citrix en Novell zijn zeker niet de enige ict-leveranciers die samenwerken voor virtualisatie. In de virtualisatiewereld zijn er twee soorten partijen. Bedrijven met virtualisatieplatformen, zoals VMware en Citrix, en daarnaast partijen met besturingssystemen, die meestal ook hun eigen virtualisatieplatform hebben. Dat zijn Microsoft met Hyper-V, Red Hat met KVM en Novell met SUSE en Xen.

De noodzaak om samen te werken laat zich gelden. Een jaar geleden al kondigden Microsoft en Citrix aan dat ze gingen samenwerken op het gebied van virtualisatie. Dit jaar verenigden die twee partijen zelfs hun partners, wat nu Novell en Citrix dus ook doen.

Ook Red Hat en Microsoft werken samen om hun beider besturingssystemen geschikt te maken voor de verschillende hypervisors. Novell en Microsoft werken al langer samen op allerlei gebieden, net zoals Novell weer doet met Microsoft-aartsrivaal VMware.

Klant is koning

In virtualisatie lijkt er geen andere mogelijkheid dan samenwerken. De klanten eisen van een hypervisor dat alle besturingssystemen er op kunnen draaien. En ze eisen van een besturingssysteem dat het draait op de hypervisor die ze al hebben.

Geen van de partijen kan achterblijven, dus krijgt de klant precies wat hij wil: volledige vrijheid. Daarbij is hij van alle kanten omringd door hulpvaardige partijen die ondersteuning bieden voor alle soorten en maten van configuraties.

Bron: Techworld.nl.