Dat zegt Tim Hoefsloot, regional manager van Packeteer, in reactie op een uitspraak van een collega van concurrent Expand. Ofa Bezalow, vice-president van Expand services, heeft tegen Techworld.com gezegd dat virtuele desktops snel teveel kunnen worden voor WAN's. "Een gemiddelde van 20 Kbps per RDP-sessie voor Terminal Services kan al snel oplopen tot 150 Kbps , of zelfs een paar Mbps, in een virtual desktop infrastructure", zegt Bezalow in het interview. Hij adviseert specifieke software, niet geheel toevallig van zijn eigen firma, om het probleem te verhelpen.

Maar volgens Hoefsloot zal de nood reuze meevallen, al moet het beheer hier en daar aangehaald worden. "Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het printverkeer de kritische applicaties afremt", zegt Hoefsloot. "Dat is een kwestie van goed definiëren welke applicaties voorrang moeten krijgen." Als dat gebeurt kunnen virtuele desktops zonder grote problemen prima over een WAN, zo zegt Hoefsloot. De gemiddelde snelheid van een WAN ligt volgens Hoefsloot in Nederland op 2 Mbps per seconde, "maar grotere organisaties kunnen gemakkelijk aan meer bandbreedte komen. Daar ligt niet zozeer het probleem."

Welke middelen moeten worden ingezet om eventuele snelheidsproblemen op te lossen, hangt volgens Hoefsloot van de situatie af. "Je kunt bijvoorbeeld aan TCP-acceleratie denken als het gaat om internationaal verkeer. Maar in Nederland zal dat niet veel uitmaken. Datacompressie of Quality of Service zouden hier eerder gebruikt worden", zegt Hoefsloot. Bron: Techworld