Bezoekers van Metaplace kunnen straks zonder technische kennis online 3D-werelden ontwerpen voor pc's of mobiele telefoons. Die omgevingen kunnen vervolgens worden gebruikt om spelletjes in te spelen, anderen te ontmoeten of voor e-commerce doeleinden. Meer ervaren bezoekers van Metaplace kunnen vanaf de basis aan de slag met de eigen programmeertaal 'metamarkup'.

Volgens ontwikkelaar Raph Koster, onder meer bedenker van de multiplayer Ultima Online, is Metaplace voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk. "Als je de site bezoekt en een knop indrukt, heb je in 30 seconden een virtuele wereld waarin meer gebruikers kunnen rondlopen", vertelde hij aan BBC News.

Met de software wil Koster het ontwerpen van virtuele werelden stimuleren en democratiseren. "Tegenwoordig lijken alle spellen in virtuele werelden te gaan over elfjes en soldaten. Met Metaplace is veel meer verscheidenheid mogelijk. Veel mensen willen virtuele werelden inzetten voor educatief of zakelijk gebruik, maar het is nog te ingewikkeld om ze te bouwen."

Momenteel wordt Metaplace nog getest, waarvoor je je kunt inschrijven op de site. De eindversie zal komend voorjaar beschikbaar zijn.