Virtueel de trap op, of even om het hoekje kijken, nagenoeg alles lijkt mogelijk dankzij een nieuwe zogenoemde 4D-techniek die de huizensite Makelaarsland gisteren heeft gelanceerd. Van elke kamer van de woning worden Quicktime-achtige panorama's van 360 graden gemaakt. De vierde dimensie is volgens directeur Jeroen Stoop "dat je zelf door het huis kunt wandelen".

Door geïnteresseerden de kans te bieden om thuis digitaal door de woning te lopen, kan er volgens Makelaarsland een goede voorselectie worden gemaakt. De verkoper hoeft alleen tijd vrij te maken voor échte geïnteresseerden. En voor kopers is de virtuele bezichtiging laagdrempeliger dan een 'normale' bezichtiging.

De eerste verkopers die hun huizen in 4D aanbieden moeten zich overigens nog wel melden. De kosten bedragen 279 euro per opname. "Er worden speciale camera's gebruikt, ook de nabewerking is intensief," weet Stoop.

Makelaarsland is voor de 4D toepassing een samenwerking aangegaan met Vectrys. Dit Nederlandse bedrijf heeft met haar Israëlische partner MentorWave wereldwijd patent op deze zogenoemde Quiksee techniek.

Vectrys is sinds 2002 nauw betrokken bij de ontwikkeling van een vierdimensionale scancamera die meer kan dan het maken van traditionele 360 graden foto's. Het gezichtspunt wordt dus niet opgelegd door de camera. Wil je even stilstaan, of een stukje teruglopen, dan kan dat.

De scanner (waarde: 40.000 euro) is een zwarte bak met een computer en twee camera's die op een trolley met wielen die op 1.70 meter hoogte ronddraaien. Het filmen van een huis neemt een uur in beslag.

De scans kunnen volgens het Brabantse bedrijf ook worden gebruikt voor het opleiden van bewakingspersoneel of voor verkeersexamens.

Directeur Stoop van Makelaarsland verwacht dat de technologie vooral zal worden ingezet voor de wat duurdere huizen vanaf vier ton. 'Toen ik ervan hoorde was ik meteen verkocht,' zegt Stoop, die graag ICT technieken inzet voor zijn makelaarsactiviteiten. Bij Makelaarsland kunnen verkopers zelf hun gegevens online zetten en verzorgt het bedrijf het verkoopproces tegen een courtage van 795 euro.