Om de computergebruikers stil te laten staan bij de gevaren die zijn PC belagen heeft Symantec, bekend van Norton AntiVirus, een speciale maand in het leven geroepen. De 'Virus Awareness Month' is deze week begonnen en loopt tot 15 maart 1998. Zoals Symantec het zelf zegt, is deze 'maand van het bewustzijn' bedoeld "om het grote publiek bekend te maken met de gevaren van virussen". En om hen natuurlijk zijn software te laten kopen.

Net voor de officiële start van de virusmaand kwamen er diverse nieuwe softwarepakketten op de markt. "Het is natuurlijk een leuk idee van Symantec, maar ze moeten niet vergeten dat virussen het hele jaar door rondwaren en niet alleen in een speciaal daartoe aangewezen maand", is de eerste reactie van Abby MacLean, technology manager bij een overheidsinstelling in Gaithersburg, Maryland (USA).

Abby is wel tevreden met het feit dat er aandacht aan wordt besteed. "En vooral aan de problemen die de macro-virussen veroorzaken. Ik ben blij dat er met de lancering van de nieuwe pakketten meer aandacht aan dit probleem is besteed. We zaten met z'n allen te wachten op degelijke bescherming. In de echte wereld vergeten mensen nu eenmaal wel eens hun huizen en auto's af te sluiten. Voor computers geldt hetzelfde. We beveiligen ze nog niet genoeg."

Virussen zorgen in het bedrijfsleven voor miljoenen guldens verlies per jaar. Vooral de macro-virussen vormen de laatste tijd een groot probleem. Die zitten verstopt in macro's van programma's als Word en Excel. Deze virussen worden eenvoudig verspreid via attachments bij e-mails. Volgens John Pescatore, technisch adviseur bij Trusted Information Systems in Rockville, Maryland is het probleem van de bestaande pakketten dat ze snel verouderd zijn. "Ze zijn vaak nog niet opgewassen tegen macro-virussen."

Met de nieuwste software is daar verandering in gekomen. Behalve dat ze opgewassen zijn tegen schadelijke macro's zijn de jongste virusbevechters ook eenvoudig in te passen in een netwerk. "Hiermee kunnen ze virussen die verspreid worden via attachments in electronische post en Internettoepassingen te lijf gaan. Zo wordt het voor systeembeheerders nog eenvoudiger om volledige netwerken te beveiligen", meent Pescatore.

Integralis Inc. uit Kirkland, Washington (USA) is een softwarebedrijf dat dit soort programma's op de markt brengt. MIMEsweeper 3.1 doorzoekt alle e-mail op verdachte gegevens. Niets wordt ongemoeid gelaten. Van gewone tekst tot attachments. Voor macro-virussen brengt Trend Micro Devices Inc. uit Cupertino, California (USA) speciale pakketten op de markt. Het ruimt bekende en onbekende virussen uit macro's op.

Een nadeel van deze software is dat ze ook vals alarm kunnen geven. Omdat de programma's zo grondig te werk gaan is het niet uitgesloten dat ze normale gegevens in een e-mailtje aanzien voor gevaarlijk. Oppassen dus.

Voor de relativerende en vrolijke noot in deze 'maand van het virus' kan de John McAfee Awards for Computer Virus Hysteria zorgen – een soort van Oscars voor degene die de meeste paniek over virussen kan veroorzaken. Enkele winnaars: in de categorie 'overheid' zijn een tweetal juristen winnaar geworden met een artikel over virussen. In de categorie 'virus alarm' is de maker van het AOL4Free-virus de winnaar geworden. Hij joeg menigeen de stuipen op het lijf met zijn waarschuwing dat je computer het zou begeven. De volledige uitslag kun je vinden op computer virus myths site. De winnaars hebben als prijs een boek over virussen gekregen.

Meer (serieuze) informatie over virussen kun je vinden op:

Symantec Central Command, Online Antivirus Center Macro Virus Online Center