Dat heeft Dave Marsh, lead program manager voor video bij Microsoft, toegegeven in een interview met de Britse krant The Times.

In Vista zit een component dat hd-dvd's en Blu-ray-dvd's herkent en controleert of het systeem over voldoende beveiliging beschikt. Door de strenge kopieerbeveiliging op deze dvd's zullen deze niet op alle pc's zijn af te spelen, aldus Marsh.

Als Windows Vista via een digitale dvi-connectie is verbonden met een lcd-monitor of televisie, vereist de software het hoogste niveau van contentbeveiliging, hdcp geheten (high definition content protection). Als die hdcp-ondersteuning niet aanwezig is, zal de gebruiker zijn dvd niet kunnen bekijken, vertelt Marsh.

De strenge kopieerbeveiliging lijkt in te druisen tegen de strategie van Microsoft. De softwaregigant wil juist dat meer mensen hun pc in de huiskamer gebruiken om films en andere content op hun tv te bekijken.

Volgens schattingen heeft ongeveer 15 procent van de pc's in Groot-Brittanni├ź op dit moment met een digitale verbinding met de monitor.

Constrictor

Peter Gutman, een beveiligingsexpert van de University of Auckland, heeft onderzoek gedaan naar de compatibiliteit van Windows Vista met andere hardware. Volgens hem is een mogelijke oplossing voor het probleem het uitrusten van de pc met een 'constrictor', dit is een extra component die de kwaliteit van het dvd-signaal verlaagt.

Vooralsnog lijken fabrikanten niet bereid te zijn om deze onderdelen in te bouwen. Tot die tijd loopt elke gebruiker met een computer met een lcd-monitor potentieel risico dat de hd-dvd of Blu-ray-dvd niet afgespeeld kan worden, aldus Marsh.

Gebruikers met een analoge verbinding of die 'gewone' dvd's willen kijken, zullen geen problemen ondervinden bij het afspelen van de dvd met Windows Vista.