Veertien bekende Amerikaanse bloggers ontvingen deze week, een flink kado van Microsoft. Een Acer Ferrari-notebook met Windows Vista. Bedoeld om de bloggers kennis te laten maken met deze nieuwe versie van het Windows-besturingssysteem.

"We horen graag wat je van deze machine vindt. Hoewel ik hoop dat je er over schrijft op je weblog, is dat niet verplicht. Je mag de computer terugsturen wanneer je ermee uitgespeeld bent, maar weggeven via jouw weblog of zelf houden is ook prima", aldus Microsoft in het begeleidende schrijven.

Mislukt

Microsoft gokte op vrije publiciteit via de bekende weblogs, als aanvulling op het marketinggeweld dat het bedrijf in aanloop naar de lancering van de consumentenversies van Vista op 30 januari, zelf al maakt. Het plan mislukte echter al voor de campagne goed en wel begonnen was.

Terwijl veertien bloggers hun kado in ontvangst namen, stonden er heel veel meer met lege handen. Dave Winer van Scripting News, bekende geen notebook te hebben gekregen en voelde zich daardoor behoorlijk slecht. Niet zozeer het niet krijgen van het kado, maar vooral de impliciete uitspraak dat zijn weblog er naar de mening van Microsoft niet toe doet, raakte hem.

Anderen waren meer verbolgen over de schijnbaar totale willekeur waarmee de bloggers die wel een notebook kregen, zijn uitgekozen. "Een relatie met het aantal hits op hun blog is er overduidelijk niet", aldus blogger Zach Whittaker.

Maar ook de webloggers die wel een Acer Ferrari mochten ontvangen, raakten ontdaan. Niet iedereen had namelijk dezelfde notebook ontvangen. Terwijl sommige van hen trots hun megadure Acer Ferrari 5000 toonden, moesten anderen bekennen 'slechts' een model uit de 1000-serie te hebben gekregen.

Damagecontrol

Inmiddels had Microsoft al besloten de campagne te beëindigen. Maar ook de poging de schade die het met het weggeven van de notebooks had aangericht, te beperken, mislukte deerlijk. Alle veertien webloggers ontvingen de dag nadat ze hun kado hadden ontvangen, opnieuw een e-mailbericht van Microsoft. Daarin herriep het bedrijf de eerdere uitspraak dat de bloggers 'met de review-laptop mochten doen wat zij wilden' en liet hen weten dat indien zij de notebook niet via hun weblog onder de lezers zouden verloten, deze teruggestuurd moest worden.

Een van de bloggers heeft de laptop inmiddels op Ebay gezet. De opbrengst van de veiling gaat naar de digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF).