In een recent rapport verlagen Sanford C. Bernstein-analisten Charles J. Di Bona, Maureen Murphy en Mariel A. Hardi hun schattingen van Microsofts inkomsten over de fiscale jaren 2008 en 2009 met respectievelijk 49 en 395 miljoen dollar.

Slechte publiciteit

De winst per aandeel zal in 2008 op de eerdere schatting van 1,91 dollar per aandeel blijven, maar in 2009 verwachten de analisten nu 2,17 in plaats van de eerder voorspelde 2,20 dollar. De voornaamste reden voor de lagere schatting is de "overweldigend slechte publiciteit" voor Microsofts besturingssysteem Vista.

Met name het risico dat bedrijven terugstappen van Vista naar Windows XP, of dat zij Vista overslaan totdat opvolger Windows 7 beschikbaar is, hebben het vertrouwen geschaad.

Volgens de opstellers van het Bernstein-rapport hebben bedrijven door de negatieve berichten het idee dat er geen goede reden is om op Vista over te stappen. "Bijna geen enkel onderdeel van het nieuwe besturingssysteem wordt nog gezien als positieve prikkel om de software aan te schaffen", schrijven de analisten.

Sommige onderdelen van Vista die Microsoft aanprijst als belangrijke reden om over te stappen, zoals beveiliging, zijn onderuitgehaald in de pers. Onafhankelijk analist Brian Madden gaat nog een stap verder. "Vista stelt zoveel eisen aan de hardware van bedrijven dat het je kosten zelfs verhoogt."

Sterk genoeg

Toch menen de analisten in hun rapport dat Microsoft ondanks de lagere verwachtingen sterk genoeg blijft om nieuwe concurrenten het hoofd te bieden. Voor het fiscale jaar 2010 verhogen zij de verwachtingen van Microsofts inkomsten met 429 miljoen dollar, vanwege de mogelijke introductie van Windows 7 in het tweede kwartaal van dat jaar. Microsoft zelf heeft nog geen releasedatum voor dat nieuwe besturingssysteem gegeven.

Olivier van Noort, product manager voor Windows Vista in Nederland, herkent de bevindingen van Di Bona niet. "Er kunnen altijd verschillende gezichtspunten genomen worden. Eén onderzoeksrapport kan nooit in een keer de volledige waarheid beslaan." Daarbij wijst hij op recente rapporten van IDC en Gartner, die een meer positief beeld van de toekomst van Windows Vista schetsen.